Постигнато е споразумение за ограничаване на ядрената програма на Иран

4721
Постигнато е споразумение за ограничаване на ядрената програма на Иран
Снимка: Getty Images

Иран и групата на шестте държави, водени от САЩ, постигна историческо споразумение за ограничаване на ядрената програма на Техеран за повече от десетилетие, съобщи „Ню Йорк Таймс“. В замяна на това международните финансови и нефтени санкции, наложени на страната, ще бъдат вдигнати, заяви висш дипломат, запознат с преговорния процес.

Постигната сделка е кулминацията на 20 месеца на преговори, която се смята за най-голямото дипломатическо постижение на президента на Щатите Барак Обама.

Почти са готови техническите параметри по споразумението за иранската програма

Преговорните екипи във Виена планират да обявят утре, че са договорили споразумение за иранската ядрена програма, предаде Асошиейтед пр...

"Компромис е постигнат по всички въпроси, в най-скоро време страните ще обявят резултата", е заявил пред ТАСС европейски дипломат.

Официално обявяване на постигната договореност се очаква по-късно през деня. в централата на ООН във Виена с пленарно заседание, последвано от пресконференция. Заседанието ще започне в 11.00 часа българско време.

"Сключване на споразумение е възможно днес", каза преди това иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, предаде "Ройтерс". Според дипломатически източник Иран и Международната агенция за атомна енергия са се споразумели за план, по силата на който да уредят до края на годината нерешените въпроси по възможните военни измерения на досегашните ядрени разработки на Техеран.

Очаква се Европейският съюз да замрази санкциите срещу Иран до края на годината, а в последствие да бъде съгласувана пълната им отмяна. Припомняме, че миналата седмица ЕС удължи замразяването на санкциите срещу Иран до понеделник тази седмица. Това беше втората подобна мярка за месеца, която има за цел да даде повече време на трудните преговори във Виена за постигане на ядрено споразумение с Техеран. 

ЕС удължи замразяването на санкциите срещу Иран до понеделник

Eвропейският съюз удължи замразяването на санкциите срещу Иран до понеделник, предаде AFP, цитирана от "Фокус". „За да даде пове...

Днешното постигнето споразумението идва след години на санкции и кибер атаки, които целяха спиране на ядрената програма на Иран. Техеран настояваше, че я използва само за мирни цели. Един от основните проблеми, който оставаше на преговорната маса, беше ембаргото върху обикновените оръжия на Иран.

 

 

И преговорите за ядрената програма на Иран ще вървят до посред нощ

Преговорите за иранската ядрена програма ще продължат и пред нощта, обяви френският външен министър Лоран Фабиюс. По-рано имаше съобще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа