Преговорите ЕК - Русия за "Южен поток" са прекратени

37108
Преговорите ЕК - Русия за "Южен поток" са прекратени
Снимка: Getty Images / Guliver

Преговорите между Европейската комисия и Русия относно „Южен поток” са прекратени, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде РИА Новости.

„Ние получихме мандат от страните-членки, за провеждане на преговори с Русия. Тези преговори се провеждаха на работно ниво. Към момента те не се провеждат, поради простата причина, че руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация - те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО (бел. ред - по-конкретно Третия либерализационен пакет)”, заяви Йотингер.

Орешарски: "Южен поток" беше спрян с решение на министъра на икономиката

Въпросът за спирането на тръбопровода "Южен поток" не е разглеждан в Народното събрание. То не е страна. Министърът на икономиката и ен...

Припомняме, че от 2010 г. Русия води консултации по този проблем на различни нива, заявявайки, че т.нар. Трети либерализационен енергиен пакет противоречи на нормите на СТО. Но консултациите не дадоха резултат. Европейците заявиха, че могат да изменят само някои норми, но не и да се откажат от системата като цяло.

По-рано Европейската комисия призова страните от ЕС да проявят твърдост и единност пред Русия след спирането на строежа на газопровода „Южен поток”, за да накарат „Газпром” да спазва европейските закони.

„Не ЕК е лошата тук. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили”, заяви Йотингер пред европейските министри на енергетиката, които провеждат среща в Люксембург.

„Руснаците познават европейските закони, обаче не ги приемат”, посочи той. „Не трябва да се огъваме винаги пред Русия, за да й доставяме удоволствие. ЕС трябва да говори в един глас”, заяви още комисарят.

На косъм Народното събрание прие да изслуша Орешарски за "Южен поток"

С цели две гласувания в Народното събрание БСП се опита да "скрие" премиера Пламен Орешарски и той да не говори за параметрите на догов...

По-конкретно Йотингер се обърна към италианските власти и ги призова да не позволяват Русия да диктува политиката им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа