Путин не би отказал разговор с Порошенко

14101
Путин не би отказал разговор с Порошенко
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че е готов да говори с новия украински държавен глава Петро Порошенко по време на церемониите по 70-годишнината на десанта в Нормандия, предаде БГНЕС. Честванията ще се проведат на 6 юни.

"Аз с удоволствие приемам тази покана и съм благодарен на президента на Франция за този жест, но там има и други гости. Не се готвя да бягам от никого и ще си общувам, разбира се, с всички", заяви Путин в интервю за радио "Europe 1" и частния тв канал TF1, отговаряйки на журналистически въпрос за евентуална такава възможност.

Путин счита, че Порошенко може да използва възможността да спре "наказателната операция" в Югоизточна Украйна и да започне диалог с жителите на южните и източните региони в страната. "Считам, че господин Порошенко има уникален шанс - досега ръцете му не са изцапани с кръв и той може да преустанови тази наказателна операция и да започне пряк диалог със своите граждани в източната и южната част на своята страна", каза той в интервюто си за френските медии. "Днешните украински власти трябва да установят диалог със собственото си население и то не с помощта на оръжия, танкове, самолети и хеликоптери, а с помощта на преговорен процес", повтори той.

На въпрос за бъдещите отношения с Киев, Путин отново повтори позицията на Русия, че Москва се отнася с уважение към избора на украинския народ. На въпрос дали ще работи с Порошенко, ако той е под влиянието на САЩ, президентът коментира: "Той може да се намира под влиянието на когото иска. Хората са гласували за него и негов е изборът как да изгражда своята политика. Ако иска да се намира под силно влияние на когото и да е било, то нека се намира".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа