Путин пак зачеркна "Южен поток", но даде надежда за нова договорка

30449
Путин пак зачеркна "Южен поток", но даде надежда за нова договорка
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия е готова да разгледа с партньорите си от ЕС алтернативи на "Южен поток", но няма да се откаже от сътрудничеството си с Турция по въпроса с доставките на природен газ. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Унгария, където се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде ТАСС.

Путин допълни, че връщането към реализацията на проекта "Южен поток" в неговия предишен вид не може да бъде осъществено. Русия не се отказа от проекта "Южен поток", на Москва не й бе позволено да го реализира и връщането към него в предишния му вид е невъзможно. Русия е готова да обсъжда с всички компании възможността за работа в рамките на "Турски поток", а ролята на Унгария като страна – транзитираща газ не е намаляла след спирането на проекта "Южен поток", каза още Путин.

Има печеливш от "Южен поток" в България - "Пристанище Варна"

"Южен поток" е донесъл конкретна печалба за България - и по-точно за "Пристанище Варна". За последните пет месеца месеца пристанището е...

Русия и Унгария - договорки

Двете съгласуваха на политическо ниво условията за доставка на газ. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан след разговорите си в Будапеща с Путин, предаде БГНЕС. Политическото съгласие е налице. Остава да бъдат решени техническите въпроси, каза Орбан.

Двете страни подписаха редица двустранни споразумения след разговорите. Церемонията по подписването се състоя в присъствието на двамата лидери. По-специално, двете страни подписаха меморандум за подготовка на кадри в областта на ядрената енергетика, споразумение за междурегионално сътрудничество, за сътрудничество в областта на образованието и за сътрудничество в областта на здравеопазването. Стана ясно и, че проектната компания между Русия и Унгария за "Южен поток" може да бъде използвана при изграждането на новия газопровод през Турция.

Министрите на външните работи на двете страни размениха ноти за откриването на Генералното консулство на Унгария в Казан.

"Унгария се нуждае от Русия", заяви Виктор Орбан. Той посочи, че изолирането на Русия от Европа е нецелесъобразно.

Двамата обсъдиха и ситуацията в Украйна. Путин изрази надежда, че Минските договорености ще се спазват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа