Разкритикуваха Камерън за похвала към България

9007
Разкритикуваха Камерън за похвала към България
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън получи критики за думите си в България, че страната е пример за защита на границата си, предаде БГНЕС.

Благотворителната международна организация Oxfam обвини Камерън в оневиняване на българските гранични полицаи, които убиха бежанец през октомври. Тогава афганистански бежанец загина от рикоширал куршум на граничен полицай в опит да влезе в България от Турция, пише британският вестник The Independent. The Guardian също помества публикация по темата.

Oxfam осъди думите на Камерън в България, предупреждавайки го, че е опасно да оневинява малтретирането на хора, бягащи от гражданската война в Сирия. Мая Мейлър, ръководител на хуманитарната политика на Oxfam, заяви, че "бежанци, които са пресекли границата на България разказват за изнудване, грабеж, физическо насилие, нападения на полицейски кучета и заплахи за депортиране от страна на българските служители. Вестникът съобщава за скорошно проучване на 100 бежанци, които всички признали за злоупотреби от страна на българската полиция.

"Отчаяните хора, които са избягали от Афганистан, Сирия и Ирак, трябва им се предложи убежище, а не насилие. Европейските политици трябва да бъдат внимателни и да се съсредоточат върху осигуряването на безопасни пътища за тези, които бягат от войната”, се казва още в съобщението на хуманитарната организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа