Ренци: Европа не може да остави Италия сама с имигрантите

11049
Ренци: Европа не може да остави Италия сама с имигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Италия може и сама да спасява мигрантите в Средиземно море, но Европа не може да си позволи да остане безучастна, заяви днес италианският премиер Матео Ренци в статия във в. "Стампа", цитирана от Франс прес и Mediapool.

"Проблемът днес не е да се изясни как Италия може да се справи сама с кризата. Ние сме велика страна, която не допуска да изпадне в истерия, само защото тази година при нас са пристигнали няколко хиляди мигранти повече от очакваното", пише премиерът.

Финландия иска всяка членка на ЕС да има избор дали да приема бежанци от Африка

Всяка страна членка на Европейския съюз трябва да има право на избор дали да приема бежанци и имигранти от африканските страни, заяв...

"Ако сме принудени да се справяме сами, ние няма да се опитаме да се измъкнем. Няма да се откажем да спасим и един човешки живот. Животът струва повече от едно социологическо проучване. Ако Европа реагира обаче, това ще е повече в полза на Европа, отколкото на Италия. Италия може да си позволи да се справя съвсем сама в Средиземно море. Европа е тази, която не може да си го позволи", казва той.

"Ако солидарността и отговорността са важни, се намират и решения. Ако надделяват егоизмът и страхът, рискуваме да изгубимсамата идея за Европа", отбелязва Ренци.

Италия е принудена да се справя с поредица миграционни вълни (над 60 000 души са пристигнали в страната от началото на годината), а положението се влошава допълнително от отказа на много европейски страни да поемат част от мигрантите, искащи убежище, и от решението на съседните държави да връщат мигранти.

На 14 юни Ренци вече заплаши Европа с "план Б" (без да уточни в какво се състои той), ако Италия не бъде подпомогната да се справи с притока.

Сърбия не може да се справя с имигрантите

Сърбия не може да се справя сама с притока на имигранти и има нужда от храна, лекарства и техническо оборудване, заяви сръбският минис...

Според "Стампа" италианците и британците обмислят в дългосрочен план възможността за създаване на бежански лагери в Нигер и Тунис за прехващане на мигрантите преди те да влязат в Либия, където липсата на ефективна държавна власт благоприятства всякакъв трафик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа