Русия наложи селскостопански санкции за ЕС и САЩ, засегната е и България

57445
Русия наложи селскостопански санкции за ЕС и САЩ, засегната е и България
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия отговори на санкциите от страна на Европейския съюз и на САЩ и въведе реципрочни мерки. Това стана официално, с подписване на специален указ от страна на руския президент Владимир Путин, предаде РИА Новости.

Въвежда се забрана в течение на една година да се внася селскостопанска продукция, суровини и продоволствие от страните, които са въвели санкции срещу Русия. Документът е подписан „с цел защитата на националните интереси на Русия” и влиза в сила от деня на неговото подписване.

Путин нареди разработването на контрасанкции срещу Запада

След поредната доза санкции от страна на ЕС спрямо Русия, отговорът на Москва не закъсня. Руският президент Владимир Путин заяви, че е ...

„В течение на една година от деня на встъпване в сила на настоящия указ се забранява или ограничава осъществяване на външноикономически операции, предвиждащи внасянето на територията на Русия на отделни видове селскостопанска продукция суровини и продоволствие от страните, които се явяват държави, взели решение за въвеждането на икономически санкции по отношение на руски юридически и физически лица или присъединили се към такова решение”, се посочва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Мерките са приети след консултации с руския бизнес. Отделно ще има специално ограничение на месо от България заради опасността от болестта "син език". Това ограничение влиза в сила от утре, 7 август.

Междувременно Канада обяви, че ще наложи нови санкции на руснаци, руски банки и компании, макар че обеща да ограничи износа на технологии в областта на петрола заради подкрепата на Москва за бунтовниците в Украйна, предаде БГНЕС.

Канадският премиер Стефан Харпър заяви, че "продължаващата незаконна окупация на Русия върху Кримския полуостров и провокативните военни действия на страната в Източна Украйна продължават да предизвикват силно притеснение у Канада и международната общност".

В този единадесети кръг от икономически санкции и забрани за пътуване са посочени имената на руснаци от руската система за сигурност и от разузнаването, президентът на Чечня и няколко бизнесмена. Обект на новите санкции са и няколко банки, както и авиокомпания "Добролет", Обединената корабостроителна корпорация плюс украински сепаратистки лидери и организации.

С последните промени броят на руснаците и украинците, на които са наложени санкции, надвишава 100 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа