Русия няма намерение да воюва с Турция, но ще преосмисли отношенията си

7015
Русия няма намерение да воюва с Турция, но ще преосмисли отношенията си
Снимка: Gettyimages.com

Русия няма намерение да воюва с Турция заради атаката срещу руския Су-24. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

„Нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило, у нас възникват въпроси за действия към сегашното турско правителство“, уточни външният министър.

Давутоглу не иска отбегнати отношения с "приятеля" Русия

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че неговото правителство не иска да подклажда напрежението с „нашия приятел“ Русия....

В същото време Русия не може да остави без отговор действията на турските военни и Москва ще преосмисли отношенията с Анкара, допълни Лавров.

„Що се отнася до сегашния етап на отношенията ни, тези споразумения, които сме сключили с турското правителство, което сега работи в Анкара, както каза президентът, ще преразгледаме сериозно и ще преосмислим всичко това, което сега се случва в отношенията ни от ъгъла на онова нападение, което бе осъществено върху самолета ни.“

При това Русия няма намерение да възпрепятства сътрудничеството между руските и турските компании.

“Разбира се, ние не искаме да създаваме изкуствено проблеми, нито за турските производители и износители, които не носят никаква отговорност за това, което се случи, нито за нашите граждани, компании, които взаимодействат с турската страна“, каза още Лавров.

Украйна отвръща на удара

Украйна забрани преминаването на транзитни полети на всички руски авиолинии през въздушното си пространство. Това заяви премиерът Арсен...

Припомняме, че вчера Лавров съобщи, че планираната среща на външните министерства в Турция е отменена заради инцидента с руския самолет Су-24.

"Оценките са пределно ясни - президентът (бел. ред. - Путин) каза, че това не може да не засегне руско-турските отношения. В тази връзка е взето решение да бъде отменена срещата, която бе планирана за утре в Истанбул на ниво министри на външните работи на Руската федерация и Турската република в рамките на т.нар. съвместен съвет на стратегическото планиране", заяви на 24 ноември Лавров пред журналисти, съобщи Интерфакс.

По-рано Лавров каза, че заради нарастващата терористична заплаха на турска територия не препоръчва на руските граждани да пътуват в Турция. Външният министър на Русия отбеляза, че нарастването на заплахата от атентати не е свързана със ситуацията с руския военен самолет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com