Русия реши какви икономически санкции да наложи на Турция

7842
Русия реши какви икономически санкции да наложи на Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството на Русия забрани от 1 януари 2016 г. вноса на хранителни продукти от Турция. По този начин в страната няма да могат да бъдат внасяни мандарини, ябълки, круши, праскови, сливи и други плодове, както и зеленчуци, като домати, краставици и броколи с произход Турция.

Днес министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление за приемането на специални икономически мерки против Анкара, съобщиха от пресслужбата на руското правителство. Постановлението от 30 ноември утвърждава списъка на забранените селскостопански продукти, сирене и хранителни продукти със страна на произход Турция от началото на следващата година.

До два дни Русия ще е готова с конкретни икономически мерки срещу Турция

Русия ще предприеме икономически санкции спрямо Турция заради свалянето на руския бомбардировач Су-24. Това стана ясно след днешното за...

Ограничението не се отнася до стоки, внесени за лични употреба, позволени в разпоредбите на Евразийския икономически съюз.

Руските министерства на промишлеността и търговията и на селското стопанство ще отговарят за оперативния мониторинг на цените и предприетите мерки за недопускане на стоките, внасяни от Турция, съобщават още от преслужбата на руския кабинет.

Документът влиза в сила от деня на неговото официално публикуване.

По данни на Министерството на селското стопанство през 2014 г. вносът на хранителни продукти и селскостопанска продукция от Турция възлиза на 1,7 млрд. долара. За първите 10 месеца на тази година вносът от Турция в Русия на селкостопанска продукция и хранителни стоки е в размер на 1,035 млрд. долара, което е с 21,2% по-малко в сравнение със същия период на 2014 г.

Обама: Русия и Турция да се разберат и да се съсредоточат върху ИД

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия и Турция да преодолеят дипломатическия разрив по между си и да се съсредоточат върху общия...

"Турски поток"

Проектът за газопровод „Турски поток“ и този за АЕЦ „Аккую“ за момента не влизат в списъка с руските икономически санкции спрямо Русия. Текстът на документа не включва каквито и да е мерки в сферата на енергетиката, предаде ТАСС.

Руската държавна компания за енергетика „Росатом“ се въздържа от коментар пред руската медия по перспективите за строителството на АЕЦ „Аккую“ в Турция. По-рано обаче главата на Министерството на икономическото развитие Алексей Улюкаев не изключи възможността „Турски поток“ и „Аккую“ да попаднат в инвестиционните проекти, които могат да бъдат замразени или отменени в рамките на руските икономически санкции срещу Турция.

Отношенията между двете държави се влошиха след свалянето на руския изтребител Су-24 от страна на Турция.

Нетаняху: Русия и Израел ще си сътрудничат "по суша, във въздуха и не само там"

Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху констатираха успешната координация между военните на двете стра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа