Русия скръцна със зъби заради опитите на Украйна да си осигури газова независимост

21876
Русия скръцна със зъби заради опитите на Украйна да си осигури газова независимост
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на „Газпром” Алексей Милер определи реверсивното подаване на газ от ЕС към Украйна за незаконно. Така Москва, чрез Милер, официално реагира на плана на Брюксел да обуздае намеренията на Русия да оскъпи газа за Украйна и по този начин да има и удар по украинската икономика.

Според Милер реверсивното подаване на газ е „технически невъзможно”, ако и Русия в същото време не е спряла кранчето за синьото гориво. „Нашите терминали са в Европа. Ще следим много внимателно дали тази схема с реверсивно подаване е законна. Мисля, че европейските компании, които се готвят да доставят газ на Украйна, трябва да помислят два пъти дали действат законно”, предупреди шефът на „Газпром”, предаде EURactiv.

Меркел заплашва Русия с нови икономически санкции

Ако отново се посегне върху териториалната цялост на Украйна, ние трябва да прибегнем до икономически санкции към Русия, заяви Ангела М...

Милер подчерта и че Украйна дължи на „Газпром” 11,4 млрд. долара за газови доставки и че ги иска веднага, тъй като Москва плаща в аванс за разполагането на черноморския флот за защита на Крим. Според споразумението от Харков Украйна получава отстъпка от 100 долара на всеки 1000 куб. метра газ, а Русия може да използва базата в Севастопол за своите кораби. След като Крим влезе в Руската федерация, споразумението пада и Киев ни дължи 11,4 млрд. долара, пресметна шефът на „Газпром”.

Украйна вече получава газ от Полша и Унгария, а подобна схема е на път да стане реалност и със Словакия. Украинският премиер Арсений Яценюк вече обяви, че годишно страната му може да получава 20 млрд. куб. метра газ чрез реверсия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com