Русия врътва кранчето: По-малко газ за Румъния, Словакия, Австрия, Полша и Германия

26117
Русия врътва кранчето: По-малко газ за Румъния, Словакия, Австрия, Полша и Германия
Снимка: Getty Images

"Газпром" е намалил днес с 5% износа на природен газ за Румъния спрямо планираното ниво, без властите в Букурещ да са били информирани официално, заяви румънският делегиран министър на енергетиката Ръзван Николеску, цитиран от "Медиафакс".

"Потокът природен газ, прогнозиран да бъде доставен от Русия на Румъния, е намалял днес с 5% спрямо планираното. Става дума за малки количества. Не бяхме информирани официално във връзка с причината за това намаление", посочи Николеску.

Вместо да нагнетява Чирен, държавата се помайва и дори точи

Нагнетяването на газохранилището в Чирен не върви по план. Всъщност, вместо да нагнетява, държавата е точила от резервите. Източването...

Той добави, че е свикал днес следобед консултативно събрание с представители на газопреносната компания "Трангаз" и на производителите на газ "О Ем Ви Петром" и "Ромгаз Медиаш". Според министъра дневното производство на газ на Румъния в този период е 30 милиона кубически метра, а вносът е незначителен - 0,5 милиона кубически метра.

"Поискахме от "Трангаз" да изиска обяснения от "Газпром", каза още Николеску. Румъния консумира годишно около 12,5 милиарда кубически метра природен газ и произвежда около 11 милиарда кубически метра. Разликата се внася от Русия чрез фирми-посредници на по-високи цени от тези на газа от вътрешното производство.

Словашкият получател и дистрибутор на руски газ - компанията Slovensky plynarensky priemysel (SPP), вече трети ден поред получава с 10% по-малко руски газ през територията на Украйна, съобщи официалният представител Петер Беднар.

„Компанията SPP регистрира днес, на 12 септември, както и в предходните два дни, намаляване на доставките на руски газ в размер на 10%. Не се очаква обаче това да има някакъв ефект, тъй като дружеството разполага с достатъчно запаси от гориво”, заяви Беднар.

Австрия пък е получила с 15% по-малко руски газ от договореното. Това съобщи системният енергиен оператор на Австрия E-Control.

"Газпром": Не сме спирали доставки за Полша

Руският газов гигант "Газпром" потвърди, че износът към Полша и Словакия, които заявиха, че не получават цялото количество поръчан га...

Не знаем каква е причината за намалените доставки. Едно от обясненията за намалените доставки на газ за Европа е, че в Русия в момента се запълват газовите хранилища, посочи ръководителят на газовото подразделение на E-Control Бернхард Пайнц.

Полша и Германия вече съобщиха, че са получили по-малко от договорените обеми руски газ през тази седмица.

Полша е получила в понеделник с 20% по-малко газ, а в четвъртък доставките на руски газ са намалели с 45%.

Преговорите за газовите доставки през Украйна продължават на 6 септември

Тристранната министерска среща за газа между Русия, Украйна и ЕС "трябва да се поведе на 6 септември в Брюксел". Информацията съобщи ев...

Германия засега не се притеснява от намаляването на доставките, тъй като разполага с достатъчно резерви, пише "Шпигел". От руска страна няма официално изявление, но предположенията на европейците са, че мярката може да е заради санкциите, които ЕС налага на Москва заради украинската криза.

Някои европейски държави смятат, че Москва може да използва прекъсването на газовите доставки като инструмент за натиск в конфронтацията си със Запада. Руската агенция цитира представител на украинския тръбопроводен оператор, според който "Газпром" е намалил обема на подавания за Полша газ, което цели предотвратяване на реверсивни доставки за Украйна.

Припомняме, че днес в Украйна влиза в сила специален закон, който позволява на Киев да спре транзита на руски газ за ЕС. Законът дава право на украинската държава да блокира активи, да ограничава търговски операции, износ на капитали, да прекратява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензи. Ще се прекратява и действието на търговски споразумения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа