Руски депутат иска връщането на Св. София в Истанбул на православната църква

13261
Руски депутат иска връщането на Св. София в Истанбул на православната църква

Руски депутати подкрепиха идеята храмът "Св. София" в Истанбул да бъде върната на православната църква, съобщи за РИА Новости координаторът по защита на християнските ценности Сергей Гаврилов. Международната кампания по връщането на църквата на Константинополската патриаршия се води вече в продължение на няколко години. В момента храмът има статут на музей, припомня руското издание newsru.com.

Гаврилов намекна в подкрепа на искането, че на 23 септември 2015 година в Москва бе тържествено открита Московската съборна джамия. В събитието участваха руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган, Махмуд Абас и многобройни арабски делегации от целия свят.

Турция прекратява полетите си над Сирия, Русия ограничава своите (Видео)

Турция прекратява полетите на Военновъздушните си сили над територията на Сирия в рамките на съвместните международни операции срещу те...

"Днес, когато руско-турските отношения „преживяват проверка за стабилност“, особено важни са приятелските инициативи и предложения", уточни Гаврилов.

"Руската страна смята, че е възмжоно да си спомним за намиращата се в Турция, в Истанбул, древна светиня за целия християнски свят – Света София, древния византийски храм, с чиято история е свързана историята на Вселенската християнска църква. Очакваме от турската страна приятелска крачка – връщането на храма на християнската църква", каза още Гаврилов.

Депутатът допълни, че руската страна е готова да участва материално, а видни руски реставратори и учени да участват във възстановяването на църквата.

"Тази крачка ще помогне на Турция и исляма да покажат, че добрата воля е над политиката. Света София трябва да се върне на християните", каза още Гаврилов.

Връщането на първоначалния статут на "Св. София"

Експерти не вярват в мащабен срив на руско-турските икономически отношения

Ако се погледне голямата картина, има 10 млрд. причини да не се стигне до голямо ограничение на икономическите отношения между Турция и...

През 2006 година редица влиятелни предприемачи възглавяват движението за връщане на първоначалния статус на Света София. Създаден е "Съвет по освождаването на Св. София" (Free Hagia Sophia Council).

Началото на кампанията тогава обяви американският политик от гръцкипроизход Крис Спиру в Манхатън. Той е и основател и председател на Съвета, както и заема поста президент на Гръцко-американския атински съюз. По-рано Спиру е бил губернатор на щата Ню Хемпшир.

Спиру отбелязва, че дейността на Съвета ще се осъществява на политическо, икономическо и юридическо ниво. Той подчертава, че става въпрос за международно движение, инициирано в САЩ, което има за цел превръщането на храма в действаща църква, каквато е била до превземането на Византия от Турция. Според Спиру използването на "Света София" за музей е „светотатство и поругаване на светото място.“

„Мюсюлманите се възмутиха от карикатурите на Мохамед. Ние отстояваме правото си за служба в църквата, която е символ за всички православни християни“, допълва още Спиру.

В момента организаторите на кампанията изследват възможността за подаване на иск в американски и европейски съдилища за правото отново да се извършва богослужение в "Св. София", като място, почитано от православните християни.

Турция е готова да работи с Русия, Русия и Франция координират ударите в Сирия

Турция е готова да продължи да работи с Русия, за да бъде борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) по-ефективна,...

История

"Света София" (на гръцки: Ἁγία Σοφία; на латински: Sancta Sophia; на турски: Aya Sofya) или Църква на светата Премъдрост Божия е монументална обществена сграда в Истанбул, Турция, превърната днес в музей. Тя е служила дълго време за християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол.

Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е построена през 532-537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г., е най-голямата църква в света. Смятана за най-яркия образец на византийската архитектура, тя оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.

Църквата „Света София“ е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София“ е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей.

Въпреки че обикновено е наричана просто „Света София“, църквата не е посветена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия (на гръцки: Ναός τῆς Ἁγίας τοῦ Θεοῦ Σοφίας), божествената страна на Исус Христос, която е и един от ипостасите на Светата Троица. По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември, годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.

ЕС се е съгласил да отвори нова преговорна глава с Турция

Брюксел се е съгласил да отвори нова глава в преговорите за членство на Анкара в Европейския съюз до средата на декември, предаде БГНЕС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа