Руски изтребител е нарушил турското въздушно пространство

5026
Руски изтребител е нарушил турското въздушно пространство
Снимка: iStock/Guliver

Турция обяви, че по-рано днес руски изтребител е нарушил нейното въздушно пространство и привика посланика на Русия в Анкара за обяснения.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска да се срещне с руския си колега Владимир Путин заради инцидента, предаде BBC.

"Фронтекс": Тази година в Европа ще влязат още 1 милион бежанци от Турция

"Тази година в Европа ще влязат още 1 милион бежанци от Турция". Това предупреди Фабрис Легери, ръководителят на Службата за охрана на...

„Поисках заместник-министърът на външните работи да се свържете с руската страна и да я информира, че искам личен разговор с президента Путин. Нашият посланик ме информира, че тази информация е била предадена, но досега не сме получили никакъв отговор”, каза Ердоган.

От турското външно министерство съобщиха, че руски изтребител-бомбардировач СУ-34 е навлязъл във въздушното пространство на страната в петък, въпреки предупрежденията, отправени към него на руски и английски език.

Анкара осъди инцидента днес, наричайки го „безотговорно поведение” и предупреди, че ще държи Русия „напълно отговорна” за евентуални нежелани „сериозни последствия”, които могат да възникнат.

В съобщението на външното министерството също така се казва, че Турция гледа на нарушението като ясен знак, че Русия се стреми да ескалира вече съществуващото напрежение.

Руски изтребител е прелетял близо до самолет на САЩ над Черно море

Руски изтребител е прелетял близо до разузнавателен самолет на ВВС на САЩ в международното въздушно пространство над Черно море, съобща...

Отношенията между двете държави се изостриха, след като два турски изтребителя F-16 свалиха руски бомбардировач СУ-24 на 24 ноември миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа