САЩ и ЕС осъдиха насилието в Украйна

20036
САЩ и ЕС осъдиха насилието в Украйна
Снимка: Getty

САЩ призоваха украинския президент Виктор Янукович да прекрати насилието в Киев и изразиха ужаса си от сблъсъците между силите за борба с безредиците и демонстрантите, предаде БГНЕС.

"Ужасени сме от насилието в центъра на Киев. Призоваваме президента Янукович незабавно да успокои ситуацията и да прекрати конфронтацията на Майдана", заяви Лаура Лукас Магнусон, говорителна на Съвета за национална сигурност.

Магнусон допълни, че прекомерната употреба на сила и от двете враждуващи страни в Украйна няма да разреши кризата. Тя призова президента да започне незабавно диалог с опозицията.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън също разкритикува остро "новата тежка ескалация" в Киев.

"Дълбоко съм разтревожена от новата тежка ескалация в Киев и съобщенията за жертви", заяви Аштън в комюнике и допълни, че осъжда "всякаква употреба на сила, включително срещу държавни или партийни сгради".

"Призовавам лидерите на Украйна да се насочат към коренните причини за кризата", допълни Аштън и призова за незабавно връщане на парламентарния процес. "Политическите лидери сега трябва да поемат споделената си отговорност за възстановяване на доверието и за създаване на условията за ефективно решение на политическата криза", отбелязва тя.

"Решението трябва да включва сформирането на ново обхватно правителство, напредък по конституционната реформа и подготовка на прозрачни и демократични президентски избори. ЕС е готов да помогне на Украйна в този процес", допълни Аштън.

Кличко призова жените и децата да напуснат Майдана

Лидерът на украинската опозиция Виталий Кличко призова жените и децата да напуснат основния протестен лагер на площад Независимост в ...

Броят на загиналите при сблъсъците в Киев достигна 10 души, съобщава УНИАН.

В моргата на улица „Оранжерийная” са доставени телата на седем души. Телата на двама пенсионери - мъж и жена са открити в района на метростанция „Крещатик”, на улица „Институтская”. Още един загинал, обезглавен, е открит в района на украинския парламент. Телата на трима загинали са се намирали в сградата на Офицерския дом, където е устроен медицински пункт.

Починал е служител в офиса на Партията на регионите, по време на сблъсъците.

При сблъсъците са загинали и двама полицаи - единият е получил огнестрелна рана в шията, друг е починал от раните си по време на операция.

Силите за сигурност в Киев дадоха срок до 18:00 часа на демонстрантите да се успокоят

Силите на реда в Украйна са дали два часа на опозицията да прекрати безредиците в Киев, съобщава Агенция "Фокус", позовавайки се на инф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа