Секторът на млякото в ЕС се подготвя за края на квотите за мляко и млечни продукти

7846
Секторът на млякото в ЕС се подготвя за края на квотите за мляко и млечни продукти
Снимка: Getty Images / Guliver

Действието на квотния режим за мляко и млечни продукти в ЕС изтича на 31 март 2015 г. Въведен за пръв път през 1984 г., когато производството в ЕС значително надхвърля търсенето, квотният режим е един от инструментите за преодоляване на тези структурни излишъци. Последователните реформи на Общата селскостопанска политика на ЕС доведоха до засилване на пазарната ориентация на сектора, а успоредно с това и до предоставяне на набор от други, по-целенасочени инструменти за подпомагане на производители в уязвими области — като планински райони, където производствените разходи са по-високи, съобщава пресслужбата на ЕК.

През 2003 г. бе взето решение за крайния срок за премахване на квотите, за да се осигури на производителите от ЕС повече гъвкавост в отговор на нарастващото търсене, особено на световния пазар. Решението бе потвърдено през 2008 г. със серия от мерки, насочени към плавно премахване на квотната система. През последните 5 години въпреки квотите износът на ЕС на мляко и млечни продукти нарасна с 45 % като обем и с 95 % като стойност. Пазарните прогнози показват, че перспективите за по-нататъшен растеж остават силни, особено що се отнася до продукти с добавена стойност като сиренето, както и до съставки, използвани в хранителни, спортни и диетични продукти.

Удариха със солена глоба френския млечен картел

Висока глоба отнесоха единадесет френски компании за млечни продукти, които се договаряли за цените във вреда на конкуренцията. Наложен...

Преди изтичането на квотния режим комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган заяви: „Краят на млечните квоти е едновременно предизвикателство и възможност за Съюза. Той е предизвикателство, тъй като цяло едно поколение млекопроизводители ще трябва да живее при съвсем нови условия и със сигурност нестабилността ще бъде част от тези условия. С увереност може да се каже обаче, че този край е и възможност, що се отнася до растежа и заетостта. Чрез засилване на вниманието към продуктите с добавена стойност и към съставките за функционални храни секторът на млякото може да се превърне в един от двигателите на икономиката на ЕС. По-уязвимите сфери, за които краят на квотната система може да бъде заплаха, могат да се възползват от разнообразни мерки за развитие на селските райони въз основа на принципа на субсидиарност“ .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа