Швеция прие нови мерки заради бежанците

4468
Швеция прие нови мерки заради бежанците
Снимка: Gettyimages.com

Задължителна проверка на документите на всички пътници в автобусите, фериботите и влаковете, влизащи в страната, започна Швеция. В съответствие със закона, приет от парламента през декември, Швеция възстанови контрола по границите си с другите страни от договора от Шенген. Целта е ограничаване на наплива на мигранти. Мярката ще бъде в сила поне до 21 декември 2018 година. През 2015 година в Швеция влязоха 163 хиляди мигранти, припомня БГНЕС.

В началото на декември и властите в Норвегия, която не влиза в ЕС, но е част от шенгенското пространство, върнаха граничния контрол.

Amazon се намеси открито в подкрепа на бежанците

Една от най-големите интернет компании в лицето на Amazon се намеси директно в борбата за умовете на германците по отношение на бежанци...

Проверката на документите се извършва на идващите в Норвегия с фериботите от Дания, Германия и Швеция и на най-важните пунктове от норвежко-шведската сухопътна граница. Мярката е свързана с увеличаване на притока на мигранти, пристигащи в скандинавските страни, както и с решението на шведското правителство да затегне временно имиграционните закони, като пренасочи потока на търсещите убежище към съседни страни. Най-засегнато ще е движението между Малмьо и Копенхаген, където досега имаше редовно фериботна линия, при която нямаше граничен контрол. Сега на практика желаещите да отидат до единия град от другия трябва да минават през съответното летище и да показват документи.

Норвегия също одобри пакет от мерки насочени към затягане на имиграционните закони в страната и значително опрости процедурата за експулсиране на лица, които не се нуждаят от убежище. Норвегия не е част от ЕС, но е страна по Шенгенското споразумение и многократно е изразявала пред ЕС своята загриженост от настоящата ситуация в Европа с мигрантите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа