СИРИЗА спечели изборите в Гърция

30902
СИРИЗА спечели изборите в Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Както се очакваше, Коалицията на левите радикални сили СИРИЗА спечели парламентарните избори в Гърция. Това показват първите данни от екзит-пола, съобщи BBC в профила си в Twitter.

СИРИЗА пeчели 35 - 39,5% от гласовете. Преднината й пред втората партия - "Нова демокрация", която управляваше до момента, е с над 12 на сто. Партията на Андонис Самарас е получила между 23 и 27% от гласовете. Това отваря пътя на 40-годишния ѝ лидер Алекис Ципрас да стане най-младият премиер в 150-годишната история на Гърция.

Лявата формация ще има между 146 и 158 депутати в парламента. "Победата на СИРИЗА ще донесе облекчение на Европа", заяви говорителят на партията Панос Скурлетис. "Това е послание, което не засяга само гръцкия народ. То ще отекне в цяла Европа и носи облекчение", добави той.

Първи екзит-пол: СИРИЗА води на гръцките избори

Гръцката крайно лява партия СИРИЗА набира между 33.5% и 35.5% на парламентарните избори в Гърция и води пред управляващата партия с 6 ...

Неонацистката партия "Златна зора" и проевропейската "То Потами" имат приблизително еднакъв резултат и се борят за третото място. Те печелят между 6,4% и 8%.

Победата на лявата партия може да доведе до предоговаряне на условията на международната спасителна програма за Гърция.

Ципрас иска съкращаване на огромния дълг на Гърция в размер на 318 млрд. евро и край на съкращенията на заплатите и в публичните разходи, наложени от международните кредитори – ЕС и МВФ.

Инцидент

Гърция гласува на съдбовни парламентарни избори

Започна гласуването в извънредните парламентарни избори в Гърция. Изборният ден стартира в 07.00 часа сутринта и ще продължи до 19.00 ...

Гръцката полиция задържа двама от членовете на крайно дясната националистическа партия „Златна зора”, които нападнаха днес представители на лявата партия „Андарсия”, предаде ТАСС.

Правоохранителните органи съобщиха, че група с емблеми на "Златна зора" е нападнала и пребила членове на "Андрасия" в избирателен участък в столичния район Керацини.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа