Сръбският президент изключва строеж на "Турски поток" на сръбска територия

6937
Сръбският президент изключва строеж на "Турски поток" на сръбска територия

Заради Европейския съюз - тази причина изтъкна сръбският президент Томислав Николич като основно и незаобиколимо препятствие относно строежа на "Турски поток" на сръбска територия.

Николич говори пред руската агенция "Интерфакс" и обясни, че Сърбия не подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия, но тъй като води преговори за влизане в Съюза, трябва да се съобрази с общата политика на Европа. Думите на Николич са потвърждение на тези на сръбският посланик в Русия Славенко Терзич. Той вече обяви, че спирането на "Южен поток" и обявяването на "Турски поток" са утежнили положението на Сърбия в областта на енергетиката. А Николич каза, че Сърбия няма да получава газ от "Турски поток".

ЕК намеква за антимонополно проучване на "Турски поток"

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер не изключи възможността за анализ на преговорите на "Газпром" с европейските д...

Вчера, 7 май, руският президент Владимир Путин говори с гръцкия премиер Алексис Ципрас относно "Турски поток". Според прессъобщение от страна на Кремъл Русия е готова да окаже "финансова помощ" на гръцки компании, които са готови да участват в изграждането на "Турски поток". В разговора с Ципрас Путин е обърнал "особено внимание" на газопреносната система в Гърция и как е най-правилно тя да бъде включена в "Турски поток". Ако бъде постигнато официално съгласие между Русия и Гърция за изграждането на "Турски поток", то Москва може да даде на Атина до 3 млрд. евро.

По повод стремежа на Сърбия да стане член на ЕС, Николич подчерта, че сега въпросът за Косово е по-голяма пречка пред това, отколкото развитието на сътрудничеството с Русия.

Еврокомисарят Йоханес Хан, който е на посещение в Сърбия, не е упреквал президента Николич за намерението му да замине заедно със сръбска военна част на парада в Москва на 9 май по повод Деня на победата над фашизма, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА. След срещата между Хан и Николич вчера президентската пресслужба съобщи, че Хан казал, че не е лесно да се обясни на европейските партньори защо Сърбия желае да участва в парада в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа