"Таймс" иска извинение от Фарадж, българите и румънците на британския трудов пазар намаляват

31324
"Таймс" иска извинение от Фарадж, българите и румънците на британския трудов пазар намаляват
Снимка: Getty Images / Guliver

Броят на имигрантите от България и Румъния, които са отишли във Великобритания, се е понижил през първото тримесечие на тази година спрямо последното на миналата. Това показват официални данни на Британския статистически институт, цитирани от британската преса – „Таймс”, „Телеграф”, „Хъфингтън Пост”.

Според представителните данни понижението е от 4 хил. души. За периода януари-март тази година мигрантите от България и Румъния на британския трудов пазар са 140 хил. души, а през периода октомври-декември миналата година са били 144 хил. души. С други думи откакто паднаха ограниченията за работа на Острова, във Великобритания вече има по-малко работещи българи и румънци.

Приемането в ЕС на страни от бившия Варшавски договор създаде "врата за организираната престъпност"

Приемането в ЕС на страни от бившия Варшавски договор, като Румъния, създаде "врата за организираната престъпност".  Това заяви ли...

На годишна база обаче увеличение на българските и румънските граждани, които идват да работят във Великобритания, има. То е 25%.

Съгласно статистиката обаче има ръст на мигрантите от Източна Европа – 75 хил. души повече през януари-март тази година спрямо октомври-декември миналата година. Сега става въпрос за 802 хил. души, а в последното тримесечие на миналата година – за 727-728 хил. души. Забелязва се значително увеличение на имигрантите от Полша.

В коментар пред британския парламент премиерът на страната Дейвид Камерън изрази учудване, че всъщност има много повече имигранти от стари страни-членки на ЕС, отколкото от България и Румъния. Учудването на Камерън обаче беше безпардонно парирано от Кийт Вац, който е председател на парламентарната комисия по вътрешните работи към британския парламент.

„Данните изобщо не са изненада. Ние прогнозирахме, че ще има подобно нещо и че предполагаемият наплив от българи и румънци е преувеличен. А след като не отчитаме и не разбираме точно каква ще е картината, рискуваме засилване на антиимигрантската и ксенофобската реторика”, предупреди Вац.

ЕК разследва Великобритания за спрените заеми за наши студенти

Европейската комисия започна официално разследване на решението на Великобритания временно да спре заемите за издръжка на български ...

В блога на вестник „Таймс” многозначително е написано, че крайният британски политик Найджъл Фарадж, който най-много коментираше каква опасност са българите и румънците, многозначително е написано: „Време е Фарадж да се извини”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа