Тежка загуба за управляващите социалисти във Франция

15830
Тежка загуба за управляващите социалисти във Франция
Снимка: Getty Images / Guliver

Управляващата във Франция Социалистическа партия претърпя тежка загуба на провелите се местни избори в страната, а крайнодесният Национален фронт получи контрол над поне два средно големи града. Това показват първите данни от екзитполовете, съобщава AFP. Според данните от екзитпол, изгубилите местните избори преди шест години либерал-консерватори сега са лидери в гласуването. Социалистите получават около 42% от гласовете, докато либерал-консерваторите са подкрепени от 49% от избирателите. Представителите на френската крайнодясна партия Национален фронт получават 9% от подкрепата на избирателите, информира "Ройтерс".

След затварянето на избирателните секции Националният фронт съобщи, че е на път са получи 1200 места в общинските съвети в цялата страна, което беше описано от известен активист като най-голямата изборна победа в историята на партия. Данните от екзитполовете показват, че кандидатите подкрепени от партията на Марин льо Пен са получили кметските постове в южните градове Безие и Фрежус, но са претърпели загуби в останалите ключови цели.

Любовницата на Оланд осъди сп. Closer за 15 хил. евро

Френският съд нареди на списание Closer да плати на актрисата Жули Гайе 15 000 евро за нарушаване на неприкосновеността на личния жив...

"Ние се изкачихме на нови ниво. Сега има трета голяма политически сила в страната ни", коментира Льо Пен. Историческият град Авиньон остана под контрола на левите, а партията на Льо Пен не успя да спечели и североизточния град Форбак, който беше една от основните й цели.

От Съюз за народно движение също обявиха успех, обявявайки се за главен победител на първия изпитателен вот за правителството на Франсоа Оланд от избирането му през 2012 г. "Ние получихме много строго предупреждение", призна Сеголен Роаял, която може да се върне в правителството след очакваните след изборите промени в него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа