Терористи и мигранти не са едно и също

2946
Терористи и мигранти не са едно и също
Снимка: Getty Images/Guliver

Терористичната заплаха и бежанската вълна не са едно и също, заяви пред бТВ новият посланик на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Трябва колективно да отговорим на това предизвикателство – да охраняваме по-добре външните си граници, да обменяме информация, заяви посланик Хопкинс по повод терористичните атаки в Париж и извънредните мерки за сигурност в Брюксел. По нейно мнение е възможно обединение между великите сили в Европа в борбата срещу ИДИЛ. Тя напомни, че вчера британският премиер Дейвид Камерън беше на посещение в Париж и обяви, че подкрепя Франция в борбата й с ИДИЛ, но уточни, че решение за въздушни атаки срещу цели на „Ислямска държава” трябва да вземе британският парламент. Напомни също и за резолюцията на Съвета за сигурност към ООН, която определи ИДИЛ за безпрецедентна заплаха.

Турция и ЕС със среща относно исканите от Анкара 3 млрд. евро за бежанците

Ръководителите на европейските страни и на Турция се събират в неделя (29 ноември) на среща на върха Брюксел, за да дадат тласък на кон...

На въпрос смята ли, че Европа страда от прекален либерализъм, посланикът отговори, че не вижда такъв проблем и напомни, че основните ценности на Европа са свобода, демокрация и солидарност и континентът от години живее в мултикултурализъм. Тероризмът е заплаха за тези ценности и трябва да работим срещу износа на екстремизъм, обяви посланикът.

Относно безпрецедентните мерки за сигурност в столицата на ЕС, тя напомни, че първият дълг на една държава е да защити гражданите си. Хопкинс припомни, че Великобритания не е член на Шенген поради факта, че е островна държава и пази сама границите си. Според нея обаче Шенгенското пространство навлиза в нов етап – по-засилен контрол.

За бежанската криза и натиска към европейските държави, тя коментира, че не трябва да се драматизира проблемът, защото има държави като Турция, Йордания и Ливан, където има общо 2 млн. бежанци.

Посланик Хопкинс призова също да не се слага знак на равенство между терористичната заплаха и заплахата от бежанци.

Напрежението нараства: Мигранти зашиха устите си на македонската граница

Икономически мигранти днес около обяд демонстративно пред камерите зашиха устните си в района на гръцко-македонската граница, недалеч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа