Турция и ЕС със среща относно исканите от Анкара 3 млрд. евро за бежанците

3931
Турция и ЕС със среща относно исканите от Анкара 3 млрд. евро за бежанците

Ръководителите на европейските страни и на Турция се събират в неделя (29 ноември) на среща на върха Брюксел, за да дадат тласък на контактите помежду си и да спрат миграционния поток в разгара на бежанската криза, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter.

По време на тази извънредна среща с наскоро преизбраното турско ислямско консервативно правителство, ЕС се надява да постигне засилено сътрудничество по въпроса с бежанците, повечето от които тръгват от турските брегове, за да стигнат до Европа покрай гръцкото крайбрежие. От януари повече от 700 000 мигранти са стигнали Европа през Турция, гръцките острови, пътувайки с лодки и следвайки маршрути през Балканите се насочват към северната част на Европа. Решението да се свика такава среща на върха, на която да присъстват правителствените и държавните ръководители на 28-те страни от ЕС е взето след положителна препоръка на Европейската Комисия и телефонен разговор с турския премиер Ахмет Давутоглу, уточнява Туск в Twitter.

Напрежението нараства: Мигранти зашиха устите си на македонската граница

Икономически мигранти днес около обяд демонстративно пред камерите зашиха устните си в района на гръцко-македонската граница, недалеч...

От кабинета на Давутоглу бе потвърдено, че премиерът ще бъде на срещата в Брюксел в неделя, на 29 ноември, информира БГНЕС. В началото на октомври Европейската комисия сложи на масата план за действие, който предвижда мерки за подобряване на достъпа до образование и отваряне на пазара на труда за 2,2 млн. сирийски бежанци, които в момента са подслонени на турска територия. Брюксел иска да убеди турския президент Реджеп Ердоган неговите гранични служители да засилят патрулите си в Средиземно море, за да спрат каналджиите и да сътрудничи повече при експулсиране на имигранти, считани за незаконни. Анкара поиска 3 млрд. евро помощ от европейците в замяна и подновяване на преговорите за присъединяване към ЕС, които бяха започнати през 2005г, но са в пълен застой от години. Европейската комисия обеща да предостави около 500 млн. евро от това финансиране. Тя поиска от 28-те страни членки да дадат останалите 2,5 млрд. евро, но няма информация какъв е напредъкът в преговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com