Турция получава 3 млрд. евро помощ за бежанците

4336
Турция получава 3 млрд. евро помощ за бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на 3 млрд. евро за Турция в борбата срещу бежанската криза, съобщиха от Брюксел.

„Общият размер на средствата за Турция е 3 млрд. евро. Те ще бъдат осигурени от 1 януари 2016 г." , се посочва в документа на ЕК. Парите ще бъдат използвани за ”създаването на механизъм за координация, който да отговаря на нуждите на бежанците”, допълва БГНЕС.

Словакия ще съди ЕС заради квотите за бежанци

Словакия ще оспорва в Европейския съд бежанските квоти в ЕС, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. Правосъдното министерство на страната, з...

„В борбата срещу имиграционната криза абсолютно ясно личи, че ЕС и Турция трябва да насърчават двустранното сътрудничество. Тези пари ще бъдат изразходвани за подобряване на ежедневието на бежанци в Турция”, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

На 29 ноември Брюксел ще бъде домакин на среща на върха между ЕС и Турция в областта на миграцията, свикана от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

Припомняме Ви, че Анкара поиска 3 млрд. евро помощ от европейците в замяна и подновяване на преговорите за присъединяване към ЕС, които бяха започнати през 2005г, но са в пълен застой от години.

Европейската комисия обеща да предостави около 500 млн. евро от това финансиране. Тя поиска от 28-те страни членки да дадат останалите 2,5 млрд. евро, но няма информация какъв е напредъкът в преговорите.

Турция и ЕС със среща относно исканите от Анкара 3 млрд. евро за бежанците

Ръководителите на европейските страни и на Турция се събират в неделя (29 ноември) на среща на върха Брюксел, за да дадат тласък на кон...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа