Туск: Турция ще получи отстъпки от ЕС само ако успешно намали бежанския поток

3264
Туск: Турция ще получи отстъпки от ЕС само ако успешно намали бежанския поток
Снимка: Getty Images / Guliver

Над 710 000 мигранти са влезли в Европейския съюз (ЕС) от началото на годината до 30 септември. Това съобщи AP, позовавайки се на данните на Европейската агенция за контрол на външните граници (ФРОНТЕКС).

Само през септември в общността са влезли 170 000 души. Най-засегнати от миграционната вълна са гръцките острови в Егейско море. Броят на мигрантите, идващи в Италия през Средиземно море от Либия, е намалял, посочва агенцията. ФРОНТЕКС уточнява, че сирийските бежанци са основната група мигранти, опитващи се да влязат в ЕС. Според Международната организация по миграцията, броят на загиналите в Средиземно море мигранти е 3103 души.

Защо сирийците бягат в далечна Европа?

Мнозина се питат защо сирийците търсят убежище в далечна Европа, а не в съседните им страни. Историята на Манар, който още през 2012 г...

Бежанската криза ще е акцент и на предстоящата среща на европейските лидери. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предупредил Турция, че ще получи отстъпки от ЕС само ако успешно намали потока от бежанци към Европа, предаде Reuters, цитирана от БНР.

В писмо до европейските лидери, в което се уточнява дневният ред за европейската среща на върха в четвъртък, Туск припомня започналите преговори за мигрантската криза с Турция, която, според европейски представители, искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в Блока.

Подобно мнение в началото на месеца изрази и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клон Юнкер. "Ако Турция не бъде в списъка с „безопасни страни”, преговорите за членство в ЕС могат да бъдат прекъснати”, каза той.

Отстъпките могат да бъдат оправдани само когато Турция действително редуцира притока от бежанци, пише Туск. Той също така предупреждава европейските лидери, че заради усложнената обстановка в Сирия, Европа трябва да е готова за заплахата от още по-голяма вълна от мигранти през пролетта.

200 сирийски бежанци бяха изоставени в камион на паркинг в Измир

Откриха 200 сирийски бежанци, които са се опитвали да стигнат до Европейския съюз, затворени в камион, който бил оставен от шофьора на ...

Междувременно сирийската армия, Иран и ливанското шиитско движение "Хизбула" подготвят сухопътна офанзива срещу бунтовниците в района на Алепо, подкрепяна от руските въздушни удари, информира Reuters.

Офанзивата ще последва сухопътна атака, подета от същата коалиция от сили миналата седмица срещу бунтовници в провинция Хама. Хиляди ирански войници вече са пристигнали в Сирия, за да участват в офанзивата в Алепо, в подкрепа на сирийския президент Башар Асад. Контролът над град Алепо и едноименната провинция сега е разделен между силите на сирийското правителство, бунтовнически групи, сражаващи се срещу Асад и групировката "Ислямска държава", която държи няколко селища край града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа