Украйна и Русия не се разбраха за газа, днес е крайният срок

12407
Украйна и Русия не се разбраха за газа, днес е крайният срок

Петият рунд от тристранните преговори между Русия, Украйна и Европейския съюз във връзка с доставката на природен газ от Москва за Киев приключиха с неуспех късно снощи.

Преговорите ще продължат и днес, като европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер изрази увереност, че няма да има спиране на доставките. Москва и Киев имат желание за разговор, каза Йотингер, циран от „Гласът на Русия”.

Предстои нова среща за газовите доставки от Русия към Украйна

Поредната тристранна среща с участието на представители на Русия, ЕС и Украйна във връзка с газовите доставки ще се състои на 9 юни в ...

„Дискутирахме много въпроси – цената на газа по съществуващите газови контракти, за пазара, за съседните държави, за ситуацията като цяло. Все още имаме различни позиции, но желанието да продължим да разговаряме не се е изпарило”, посочи Йотингер пред ИТАР-ТАСС.

От руска страна енергийният министър Александър Новак каза, че Киев дължи 1,451 млрд. долара за газ за периода ноември – декември 2013 година и още 500 млн. долара за периода април – май 2014 година. От украинска страна Юрий Продан, министър на енергетиката на Украйна, каза, че „Газпром” предлага намаление на цената, но в замяна на по-ниски мита. Това означава 385 долара на 1000 кубични метра газ, като митото ще е около 100 долара. Киев обаче продължава да настоява за 268,5 долара на 1000 кубични метра газ. Чак след като бъде договорена „приемлива” цена, Украйна ще започне да изчиства дълга за периода ноември – декември, каза Продан.

Преговорите ще продължат в 10:00 часа българско време.

Днес е крайният срок, който Русия даде на Украйна, за да плати дълговете си и да предплати за новия месец (юни) за доставки на газ. Според „Газпром” „Нафтогаз” дължи 4 млрд. долара за газ. Киев вече направи плащане в размер на 786 милиона долара, за да покрие оставащите си сметки. Москва увеличи сумата, която Киев трябва да плати за руския газ до 500 долара за 1000 кубични метра газ. Това е най-високата цена на "Газпром" за европейските клиенти на компанията.

Русия заплаши да спре газа за Украйна от 2 юни

Русия официално заплаши, че от понеделник, 2 юни, ще спре газовите доставки за Украйна, ако „Нафтогаз” не плати дълговете с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа