Украйна може да спре транзита на руски газ за ЕС, ще има ли договорка за "Южен поток"?

25033
Украйна може да спре транзита на руски газ за ЕС, ще има ли договорка за "Южен поток"?
Снимка: БГНЕС

Газовото трасе на Русия през Украйна в замяна на „Южен поток” – тази сделка вече официално се появи в руските медии след коментар в авторитетното издание „Ведомости”.

Днес се очаква Върховната рада да разгледа законопроект, с който да се спре транзита на руски газ на украинска територия по предложение на украинския президент, на Върховната рада или на Украинския съвет за национална сигурност. Германия вече официално отправи молба към Украйна да не блокира транзита на руски газ към Европа. Информацията беше съобщена от говорителя на германското правителство Щефан Зайберт. Опасенията са, че в случай на спиране на транзита, „Газпром” може изцяло да спре доставките и за Украйна.

Защо да коленичим пред САЩ заради "Южен поток", попита Татяна Дончева

Демонстрациите на прекалено явни външнополитически симпатии от страна на президента Росен Плевнелиев са прекалено явни. Плевнелиев не е...

Какво е положението с транзита на руски газ през Украйна в момента? Сега „Газпром” използва мрежата на украинска територия, като плаща единствено транзитни такси, но без украинската държавна компания „Нафтогаз” да се намесва по какъвто и да е начин по отношение на собствеността върху газа.

Ако се стигне до санкции от страна на Украйна, възможно решение, което да предотврати изостряне на конфликта, е европейски контрагент да поема транзита още на украинско-руската граница. Сега конролът от страна на ЕС се поема чак на границата на Съюза с Украйна. Веднъж щом ЕС вземе транзита на украинско-руската граница, то и украинската „Нафтогаз” ще купува синьото злато всъщност от Брюксел, а не от Русия директно. В момента Киев купува газ при границата си с Полша, който е доставян от германската RWE.

При положение, че „Газпром” се съгласи на такава сделка, то Брюксел може да размисли и бързо да даде зелена светлина на „Южен поток”. Засега ЕС е замразил проекта и то в България, като причина за това са процедурите по определяне на изпълнителите на строежа на българска територия и поправките с термина „морски газопровод” в Закона за енергетиката, които бяха внесени от Явор Куюмджиев и Таско Ерменков и си останаха в положение между първо и второ четене.

Засега официална позиция на „Газпром” по въпроса няма. Едва ли обаче руският газов монополист ще се съгласи, смята Алексей Гривач, заместник-директор на Руския фонд за националната енергийна безопаност. Той обаче счита, че може да има временна схема за посредничество.

"Протестна мрежа" внесе исканe за спиране на разпореждането на Терзиева за "Южен поток"

"Протестна мрежа" сезира главния прокурор и Министерски съвет с искане за спиране на разпореждането за предварително изпълнение на разр...

През 2013 година „Газпром” е доставил за Европа през Украйна 86 млрд. кубични метра газ. Ако сега, заради въвеждане на украински санкции, Русия се принуди да заобикаля украинската територия, за да спази договорните си отношения с Европа, максималното количество, което ще може да доставя на ЕС, е 70 млрд. кубични метра на година. Предвиденият капацитет на „Южен поток” е 63 млрд. кубични метра т.е. газопроводът плюс още един алтернативен и вече съществуващ маршрут ще са достатъчни, за да се заобикаля Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа