Украйна отвръща на удара

7088
Украйна отвръща на удара
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна забрани преминаването на транзитни полети на всички руски авиолинии през въздушното си пространство. Това заяви премиерът Арсений Яценюк, цитиран от AFP.

„Правителството реши да наложи забрана на всички транзитни полети на руски авиолинии през въздушното пространство на Украйна,” обяви Яценюк на правителствено заседание.

Русия спря доставките на газ за Украйна

Руската енергиен гигант „Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна. Причината е, че Киев не е успял да осигури авансо...

Припомняме, че по-рано днес руската държавна компания „Газпром“ спря доставките на газ към Украйна, след като Киев не успя да осигури авансови плащания за още „синьо гориво“.

Ръководителят на компанията Алексей Милер заяви, че от 7 ч. по Гринуич украинската „Нафтогаз“ вече е използвала всичкия газ, за който си е платила и „не са били направени нови плащания“. Според Милер доставките ще бъдат възобновени щом „Нафтогаз“ направи ново плащане.

В периода от октомври 2015 до края на март 2016 г. сътрудничеството между „Газпром“ и „Нафтогаз“ се развива на основата на зимния газов пакет, който е парафиран от Русия, Украйна и ЕК на 25 септември. Документът предвижда „Нафтогаз“ задължително да купи от „Газпром“ синьо гориво на стойност 500 милиона долара. Тази сума е отпусната в кредит, привлечен с помощта на ЕК. Украйна вече е изпълнила своя ангажимент, превеждайки на „Газпром“, според последните данни, 542 милиона долара предплата.

Близо 15% от газа, използван в Европа, преминава през Украйна, като ЕС участва като медиатор в спора между двете страни.

Извънредно положение в Крим заради принудителен токов режим

Взривяване на стълбовете на далекопровода в украинската Херсонска област, който пренася енергия и за Кримския полуостров, е причинил ав...

Към момента руските газови доставки за България се извършват нормално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа