Украйна се мобилизира за военни действия

27111
Украйна се мобилизира за военни действия
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна съобщи, че се готви за борба в отговор на съсредоточаването на руски войски и сили на бунтовниците в източната част на страната, където НАТО потвърди присъствието на военни конвои, дошли от Русия.

Заради военната ескалация, която поражда опасения от мащабна война, Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе извънредно заседание в 19:30 ч по Гринуич, за да обсъди украинската криза и да изслуша представителите на ОССЕ, натоварени да наблюдават прилагането на примирието.

"Наблюдаваме укрепване от страна на терористичните групи (бел. ред. - бунтовниците в терминологията на Киев), както и от страна на Русия. Наблюдаваме движението им, знаем къде се намират и очакваме непредвидими действия от тяхна страна", заяви украинският министър на отбраната Степан Полторак, предаде БГНЕС. "Основната ни задача е да се подготвим за борба", допълни той, след като обяви по време на заседанието на правителството редислоцирането на украинските войски.

За първи път от примирието на 5 септември НАТО потвърди навлизането на руски военни конвои в Източна Украйна. В последните дни "видяхме колони с руска техника, руски танкове, руски системи за противовъздушна отбрана, руска артилерия и руски бойни части да навлизат в Украйна", заяви главнокомандващият силите на Атлантическия алианс Филип Брийдлав.

Киев се жалва официално на Русия за руска инвазия в Източна Украйна

Украинското външно министерство изпрати протестна нота до руското дипломатическо ведомство във връзка със ситуацията в източната част...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа