Унгария продължава с противоречивите закони

14174
Унгария продължава с противоречивите закони
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Унгарските депутати приеха пакет от данъчни закони, налагащи от догодина нов "данък сапун" и увеличаващи противоречивия данък върху рекламите и данъците върху супермаркетите, предаде БГНЕС.

Данъците са поредната неортодоксална икономическа политика на премиера Виктор Орбан след встъпването му в длъжност през 2010 г., която се отразява най-вече на чуждестранните компании в страната.

Орбан, който е един от най-противоречивите лидери в Европа, е обвиняван в подкопаване на демократичните норми. Новият пакет увеличава данъка върху рекламите, който според германския медиен гигант Ер Те Ел е дискриминационен и вече се отрази на печалбите на компанията-майка "Бертелсман".

Т. нар. "данък чипс" върху нездравословните храни ще се прилага и върху алкохолните напитки, а данък екология ще бъде разширен към шампоана, сапуна и други продукти. Данък надзор, наричан "данък Теско" на името на британската марка за търговия на дребно, активна в Източна и Централна Европа, ще бъде увеличен значително за големи, обичайно притежавани от чужденци вериги.

Данъкът върху доходите остава 16%, както и ДДС, който е 27% и е един от най-високите в ЕС. Но миналия месец предложеният данък върху свалянето на съдържание от интернет беше анулиран след големи протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com