Унгария затваря границата си със Сърбия

9631
Унгария затваря границата си със Сърбия
Снимка: Getty Images/Guliver

Основен граничен пункт между Сърбия и Унгария е затворена. Магистралата между сръбското погранично село Хоргош и унгарското Рьоске, където е разположен граничният контролно-пропускателен пункт, е блокирана от преместваема ограда, съобщиха NBC и bTV.

В ничията земя освен бежанци бяха останали десетки леки автомобили и ТИР-ове. По-късно колите и част от тежкотоварните камиони се върнаха в Сърбия, която има общо шест гранично-пропусквателни пункта с Унгария. Освен затвореният "Хоргош 1" не се преминава и през "Бачки виногради".

Германия заплашва членките на ЕС с по-малко пари, ако не приемат задължителните квоти за бежанци

Германия ще настоява за приемане на задължителните квоти за преразпределение бежанци в Европа, като заплашва с ограничаване на европейс...

Унгарските власти са спирали спорадично от вчера и тази сутрин движението и при други пунктове. По този начин в 7.00 часа тази сутрин са спрели и движението на ГКПП "Хоргош 2". Бежанците, струпани от сръбската страна на границата, се пренасочват, опитвайки се да преминат при пункта "Келебия", информира сръбското издание "Блиц".

Има напрежение сред бежанците, които крещят, че са оставени без вода и храна и искат да преминат. На това унгарските гранични власти отговарят с мегафони, че от 00 ч. днес действа ново законодателство, свързано с имигрантите.

Новият унгарски закон за държавната граница, който влезе в сила от полунощ, предвижда до три години затвор за тези, които преминат нелегално границата. Промените включват и участието на армията в защита на държавните граници, както и ускорена процедура за предоставяне на убежище.

По официална информация магистралата е временно затворена. Засега не се знае кога и дали преградата ще бъде махната. бежанците са пренасочвани към гише на граничния пункт, така че да влизат в страната организирано, но през него минават едва по няколко човека на час. Множеството обаче е от стотици души.

Унгария обяви извънредно положение заради бежанците

Правителството на Унгария обяви извънредно положение в два региона в южната част на страната във връзка с наплива от бежанци, предаде R...

По-рано правителството на Унгария обяви извънредно положение в два региона в южната част на страната във връзка с наплива от бежанци. Мярката също така създава условия да се изпратят военни части да помагат на полицията в граничния контрол и свързани с имигрантите задължения. Това може да стане със съгласието на парламента, което се очаква следващата седмица.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа