Юнкер: Няма да се откажа от релокацията на бежанци, но те не могат да определят къде да отидат

3519
Юнкер: Няма да се откажа от релокацията на бежанци, но те не могат да определят къде да отидат
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер няма да се откаже от разпределението по квоти на 160 00 бежанци между държавите членки.

По време на първата си пресконференция за тази година в Брюксел Юнкер предупреди, че разпадането на Шенгенската зона на свободно движение в ЕС би довело до неизмерими икономически загуби, предаде БНР.

Юнкер иска принципно съгласие за нова агенция от срещата на върха

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер очаква лидерите на страните от ЕС да се разберат на започващата тази вечер в Брюксел срещ...

През пролетта ще има нов вариант на Дъблинската система за прием на бежанци в Европа, защото сегашната не работи, обеща председателят на ЕК.

"Онези, които идват в Европа като бежанци, не може арогантно сами да определят къде искат да живеят", каза той, но добави: Нежеланието на някои от правителствата да вземат част от бежанците от Италия и Гърция вреди на репутацията на съюза и те трябва да бъдат убедени да спазват ангажиментите си", смята Жан-Клод Юнкер.

"Недопустимо е подобни решения да не се изпълняват. Няма да се откажа от релокацията", каза Юнкер.

Той предупреди, че работните места, транспортът, търговията и икономиката зависят от запазване на Шенгенската зона без вътрешни граници. "300 млн. евро до момента са само загубите от въведения контрол по границата между Дания и Германия. Какъв е смисълът да имаш обща валута, ако не можеш да пътуваш и работиш в Европа? Ако Шенген колабира, щетите за единния пазар ще са неизмерими", предупреди Жан-Клод Юнкер.

Юнкер призова страните членки да приемат създаването на новата гранична служба на ЕС

Председателят на Европейската комисия (EK) Жан-Клод Юнкер призова държавите членки да приемат плановете за създаване на нова агенция за...

Председателят на Комисията обясни, че бързо са нужни европейски патрули по външните граници на съюза, за да не се затварят вътрешните.

По време на пресконференцията си Юнкер засегна и темата с възможното излизане на Великобритания от ЕС, като увери, че е възможно постигане на споразумение относно реформите в ЕС през февруари, предаде ТАСС. "Аз съм доста убеден, че ще постигнем споразумение през февруари. Моите знания ми позволяват да бъда убеден в това”, заяви той.

Референдумът за съдбата на бъдещото членство на Великобритания в ЕС Великобритания, обещаван от инициатора Дейвид Камерън, трябва да се проведе преди края на 2017 г. , но местните медии предполагат, че вотът може да се организира по-късно тази година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа