Юнкер отрече да има вина за Люксембург - скандала

14889
Юнкер отрече да има вина за Люксембург - скандала
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отрече лична вина или конфликт на интереси във връзка с продължаващия скандал "Люксембург лийкс". Той тръгна след разкрития, че по времето, когато Юнкер е бил премиер на страната, стотици фирми от са получили данъчни преференции – така в страните, в които те имат дейност, не са постъпили данъци в размер на милиарди евро.

Все по-силен е натискът Юнкер да се оттегли

Нарастват призивите към Жан-Клод Юнкер да подаде оставка като председател на Европейската комисия заради твърдения, че е контролирал ...

Юнкер отрече той да е бил архитектът на данъчната система в Люксембург и подчерта, че нищо от миналото му не дава основание да се смята, че има за цел да ограничи плащането на данъци. Той обясни каква е била законовата рамка в страната му, припомни, че 22 страни от ЕС дават различни данъчни облекчения, и заяви, че няма конфликт на интереси с настоящия му пост, защото ЕК вече проверява спорните данъчни практики, предаде БНР.

Винаги съм бил много чувствителен към нелоялната данъчна конкуренция. Ангажирах се да работя срещу данъчните измами и избягването на данъци и това не е само обещание, подчерта председателят на ЕК и съобщи, че на днешното й заседание е предложил и конкретни мерки в тази посока. Едната предвижда да се търси споразумение между страните-членки за обща данъчна основа, другата – автоматичен обмен на информация между финансовите администрации на 28-те за данъчното облагане на фирмите. На предстоящата среща на Г-20 Юнкер смята да предложи подобна прозрачност и на ниво международна финансова общност.

Тези коментари дойдоха една седмица след избухването на скандала – седмица, в която Жан-Клод Юнкер нямаше публични изяви, 3 от най-големите групи в Европарламента му поискаха обяснения, а отделни политици заговориха дори за оставка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа