Юнкер прояви упоритост: Братушек остава зам.-председател

7504
Юнкер прояви упоритост: Братушек остава зам.-председател

Словенката Аленка Братушек остава кандидат за Европейската комисия. Това каза Маргаритис Шинас, говорителят на новия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е доволен от разпределението на портфейлите.

В сряда комисиите на Европарламента по промишлеността и околната среда отклониха кандидатурата на бившата словенска премиерка Братушек, предложена за зам-председателка на Еврокомисията, отговаряща за енергийния съюз. Кандидатурата й бе подкрепена от само 13 евродепутати, а против бяха 112 души. Тя не успя да убеди комисиите в компетентността си, а и като либералка не получи подкрепата на двете най-големи големи формации – дясната ЕНП и социалистите.

"Аленка Братушек все така остава кандидат член на Еврокомисията", заяви гръцкият говорител на Юнкер. По думите му бъдещият председател на Еврокомисията смята, че предложения от състав на ЕК "остава правилен за момента", отбеляза Шинас.

Изслушването на кандидатите в Европарламента на равнище комисии вече приключи. Предстои мнението си за състава на ЕК да изрази и целият Европарламент, което ще стане на 22 октомври. "Напомням, че европейските норми не предполагат индивидуално утвърждаване на кандидатите от Европарламента, той може да отклони или да утвърди само цялата комисия", отбеляза в тази връзка Шимас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа