Юнкер се сети за "социалното", Ципрас иска опрощаване на дългове

16885
Юнкер се сети за "социалното", Ципрас иска опрощаване на дългове
Снимка: Getty Images

Понижен интерес и липса на пикантни сблъсъци – това са основните оценки, които се дават от европейските медии и от експерти за първия пълен телевизионен дебат, с участието и на петимата кандидати за нов председател на Европейската комисия, пише EUobserver.

Много силно се изказа кандидатът на АЛДЕ Ги Верховстад, който прочете писмо на Гари Каспаров, в което шахматният шампион определи Путин като диктатор, а Европа - като надежда. Начинът да се борим с Путин е чрез лични санкции за обкръжението му, смята Верховстад.

Кандидатите за председател на ЕК не убедиха в първия си дебат

Първият дебат на кандидатите за нов председател на Европейската комисия се състоя късно снощи в Маастрихт – там, където бяха поло...

Доста изненадващо кандидатът на ЕНП за нов председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна темата за социалните придобивки в своята платформа. Юнкер обаче го направи в търговски рамки – според него сключването на споразумение за свободна търговия със САЩ ще донесе на всяко европейско домакинство 545 евро повече всяка година. Юнкер дори заяви, че подкрепя идеята за граница на минималните социални помощи и на минималната заплата, „за да могат хората да берат плодовете на своя труд”.

Точно споразумението САЩ-ЕС обаче беше използвано от кандидата на „Зелените” Ска Келер, която заклейми воденето му зад затворени врати и посочи, че така обикновените хора губят доверие в политиците. Келер добави, че бъдещето е в енергийната ефективност и образованието.

Изявлението на Юнкер дойде като отговор на нападка на лидера на „Сириза” Алексис Ципрас, който също е кандидат за председател на ЕК. Ципрас директно обвини Юнкер, че като лидер на Еврогрупата е виновен за кризата в Гърция. Бившият премиер на Люксембург отговори, че „ден и нощ е работил, за да покаже ЕС солидарност с Гърция”.

Ципрас призова ЕС да спре с параноята за дълговете и да действа така със засегнатите от кризата държави, включително Гърция, както през 1953 година е била опростена голяма част от дълга на Германия след Втората световна война.

Юнкер ще лекува ЕК със силно политическо начало

Жан-Клод Юнкер, един от кандидатите за председател на Европейската комисия и дългогодишен министър-председател на Люксембург, е готов...

От своя страна кандидатът на ПЕС Мартин Шулц обеща, че ако стане председател на ЕК, ще се фокусира за „равен старт, за борба срещу данъчните измами и нарушението на данъчното законодателство”. Чрез по-ниски лихви можем да съживим икономиката, смята той.

Дебатът беше предаван от 49 телевизии, което е  най-големият телевизионен интерес за европейски избори. Рейтингите обаче не бяха особено въодушевяващи, казват експерти. Все пак има повишение – в Twitter например са изпратени 63 хил. съобщения по време на дебата, докато при предишния дебат са били само 47 хил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа