Юнкер: Турция ще получи обещаните 3 млрд. евро

3385
Юнкер: Турция ще получи обещаните 3 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция ще получи 3 млрд. евро от Европейския съюз в помощ на бежанците в страната, след като Италия оттегли ветото си по въпроса. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Помощта беше обещана през ноември, но Рим искаше сумата да бъде напълно покрита от централния бюджет на ЕС.

„В Турция има около 3 млн. бежанци и затова беше договорено страната да получи помощ от 3 млрд. евро от ЕС и от държавите-членки“, посочи Юнкер.

Той също така поздрави италианското правителство за оттегляне на ветото си за финансовата помощ.

Предупрежденията на Ердоган към Русия са шантаж

Турция приведе своите военновъздушни сили в състояние на пълна бойна готовност, а на военните летища е обявен „оранжев“ код...

"Предложението за оставането на Великобритания в ЕС е справедливо за Великобритания и нейните 27 партньори”, заяви още Юкер.

Юнкер направи изявление, ден след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи серия от предложения, които да убедят британците да останат в ЕС. Комисията, която е изпълнителната власт на 28-те страни в блока, твърдо подкрепи предложенията, заяви Юнкер пред членовете на Европарламента, който ще трябва да одобри някои от най-спорните точки от плана.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се съобрази с искането на Великобритания да прекрати за 4 години социалните плащания за работници-мигранти от други страни от съюза. Планът включва и механизъм, с който 9-те държави в Съюза с национални валути, а не евро, ще могат да изказват притесненията си и да получават „необходими уверения” за решенията в Еврозоната. В проекта обаче се предвижда вето или „отлагане на важни решения”.

Друг важен елемент от предложенията е система на т.нар. „червен картон”, който националните парламенти ще могат да показват на законопроекти на Европейският парламент. Затова ще е нужно 55% от законодателните органи на страните-членки да не са съгласни с това предложението за наднационален нормативен акт.

"Винаги съм казвал, че искам Великобритания да остане член на Европейския съюз на базата на справедлива сделка", каза Юнкер пред евродепутати, включително членове на Партията за независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП), които подкрепят излизането от Великобритания от ЕС.

Според председателя на ЮКИП Найджъл Фараж ситуацията е по-скоро ”унизителна”, тъй като по думите му Дейвид Камерън няма да получи нищо.

Бившият белгийски премиер Ги Верхофстад призова своите колеги да избегнат даването на прекалено много отстъпки на Камерън.

"Ние не трябва да бием аварийни спирачки всеки път, когато европейски лидер е изправен пред проблем с общественото мнение”, заяви Верхофстад.

Манфред Вебер, глава на дясноцентристка партия (ЕНП) също предупреди за опасност от предоставянето на твърде много отстъпки за Великобритания: "Ние не искаме само британска Европа, ние искаме Европа за всички”, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа