Успех за Турция пред ЕС - стъпка към милиарди евро помощ и падане на визите

5840
Успех за Турция пред ЕС - стъпка към милиарди евро помощ и падане на визите
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия обяви в нощта срещу петък, че е постигнато споразумение за "план за общо действие" с Турция за спиране на миграционните потоци. Това стана след първата среща на върха на държавните глави в Брюксел. Европейският съвет ще продължи и днес (16 октомври), информира БГНЕС.

Според Euractiv става въпрос за отпускане на 3 млрд. евро на Турция, договорка за падане на визите за турски граждани в рамките на ЕС, гарантирано присъствие на турския президент Ердоган на срещите на Европейския съвет, както и признаване на Турция за "сигурна държава". Припомняме, че вчера Германия даде ясен сигнал, че е готова да признае Турция за "сигурна държава" т.е. нейни граждани да не получават бежански статут заради нарушаване на човешките права.

Полицията застреля нелегален имигрант при Елхово

Един нелегален афганистански мигрант беше застрелян от наш граничен патрул при инцидент на българо-турската граница, информира БГНЕС. ...

Свободен визов режим

"Ние постигнахме съгласие за точното съдържание на този план за действие", посочи ръководителят на изпълнителната власт на ЕС Жан-Клод Юнкер по време на пресконференция в ранните часове в петък. Той призна за свободния визов режим, но уточни, че критериите на ЕС по въпроса нямало да бъда занижени. Прогресът на Турция в това отношение щял да бъде оценен през пролетта на следващата година, но Анкара всъщност иска визите да паднат до средата на 2016-та година.

"Не може да има либерализиране на визовия режим, ако все още няма контрол. Това е успоредно развитие”, добави президентът Франсоа Оланд.

Колко точно евросредства ще отидат за Турция?

"Турция демонстрира, че е готова за приемането на повече бежанци и да им предложи повече перспективи за образование и работа, за подобряване на регистрацията им, за по-ефективно наблюдение на границите и за обща борба срещу престъпните мрежи за трафик на човешки същества", съобщи подробности холандският премиер Марк Рюте.

Ципрас: Гърция е готова да си сътрудничи с Турция за разрешаване на миграцията криза

Гърция е готова да си сътрудничи с Турция за разрешаване на кризата с мигрантите, които заливат Европейския съюз. Това заяви при прист...

В замяна на това "ние ще помогнем, защото финансовите инвестиции в Турция са също и в наш интерес”, добави той, потвърждавайки, че Анкара иска три милиарда евро помощ от европейците. Жан-Клод Юнкер заяви, че този аспект на плана все още предстои да бъде договорен "в близките дни". Всъщност в текста на т.нар. екшън план пише само, че "страните-членки на ЕС са готови да засилият политическото и финансовото сътрудничество с Турция и да поемат ангажимент". Германският канцлер Ангела Меркел обаче призна, че числото от 3 млрд. евро е дискутирано и изглежда "разумно". Досега от Брюксел се говореше за мобилизиране на "до 1 млрд. евро" в подкрепа на Турция за справяне със сирийските бежанци. 

Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че "не е фиксирана сума”. "Не става въпрос за даване на пари. Става въпрос да се знае "за какво могат да се използват тези средства” призова той. Помощта трябва да бъде насочена по-специално "за създаването на центрове за бежанци" и за "грижи за децата", каза Оланд. ЕК вече е предвидила отпускането на "500 милиона евро от своите сметки” за „да се осигурят първите действия", добави Оланд.

Само преди две седмици турският президент Реджеп Ердоган каза, че в момента Турция се грижи за 2,5 млн. бежанци, като 2,2 млн. от тях са сирийци.

И още

Засега няма съгласние и за т.нар. постоянен механизъм за разселване на бежанци. Т.нар. Вишеградска четворка - Чехия, Словакия, Унгария и Полша, е твърдо против въвеждането на такъв механизъм.

Унгарската ограда по границата с Хърватия е готова

Унгарското правителство обяви, че е приключило изграждането на ограда по южната си граница с Хърватия, за да се спре масовия ежедневе...

Лидерите на ЕС се договориха и да разработят интегрирана система за управление на границите, която "ще излиза извън рамките на мандата на Frontex (Европейската агенция за наблюдение на границите)”. "Нашата цел е да се даде на Frontex правото за връщане на нелегалните мигранти по своя собствена инициатива, и да го я направи по-активна по отношение на защитата на външните граници" на ЕС, заяви председателят на ЕС Доналд Туск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа