В цяла Европа се създават патрули за защита на жените срещу посегателства

7802
В цяла Европа се създават патрули за защита на жените срещу посегателства
Снимка: Getty Images/Guliver

В Европа се появяват групи за защита срещу насилието над жени на фона на нарастващите свидетелства за сексуални посегателства над жени и момичета в новогодишната нощ в редица европейски градове, пише "Сега".

Полицията в германския град Дюселдорф с тревога следи как в социалната мрежа "Фейсбук" набира популярност идеята за създаването на група хора, които искат да подсигуряват сигурността в града, съобщи сп."Фокус".

Жителки на Цюрих също пропищели от посегателства на Нова година

Жителки на швейцарския град Цюрих и австрийския Залцбург се оплакали от сексуални посегателства, съобщава Radio Liechtenstein, като се...

След серията нападения над жени в град Кьолн и други градове, недоволни граждани са сформирали групата "Дюселдорф гледа", която до вчера наброяваше над 3000 души. Една от идеите е създаването на патрули по улиците с цел "градът да се направи безопасен за нашите жени". "Ние, а не гражданите, носим отговорност за обществената сигурност", бе коментарът на полицията в Дюселдорф.

В същото време подобни групи вече са се появили през последните месеци в редица градове на Финландия, като обявената им цел е да пазят местните жители от "ислямските натрапници".

Това на свой ред предизвиква сериозно безпокойство във финландското правителство, предадоха агенциите. "Организирането на улични патрули е проява на екстремистко поведение. Това не води до повишаване на сигурността на населението", заяви вътрешният министър Петери Орпо.

Той подчерта, че тези групи хора нямат право да използват сила. Отрядите са съставени от невъоръжени мъже, повечето от които се представят като "Воини на Один" (върховният бог в скандинавската митология). Те са забелязани през последните пет месеца в различни градове около неотдавна отворени приемни центрове за имигранти. Според полицията някои членове на тези отряди са свързани с крайнодесни движения, включително неонацистки.

Вчера пък стана известно, че през новогодишната нощ в Хелзинки е имало необичайно високо равнище на сексуални посегателства, които много приличат на сексуалните нападения в германски градове. Заподозрените за деянията са трима бежанци, които са в ареста. Такива посегателства са били също така осъществени още в Цюрих (Швейцария) и във Виена и Залцбург в Австрия.

Свалиха обвиненията за сексуални посегателства срещу Джулиан Асандж

Шведската прокуратура съобщи, че е свалила обвиненията в сексуални посегателства срещу основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж п...

В четвъртък кьолнската полиция е арестувала двама мъже мигранти по подозрение, че са участвали в сексуалните издевателства над жени на 31 декември, съобщи в. "Билд". В тях е намерена бележка, на която на арабски и немски пише: "Ще я убия", "Искам да чукам", "Шегувам се с теб", "Голям бюст". По неофициални данни става дума за северноафриканци, а в мобилните им телефони има записи от насилието в новогодишната нощ. До момента са разпитани 29 чужденци, от които 18 са поискали статут на бежанци, съобщи МВР в Северен-Рейн Вестфалия.

Говорител на полицията съобщи, че става дума за деветима алжирци, осем мароканци, четирима сирийци, пет иранци, един иракчанин, един сърбин, един американец и двама германци.

Редови полицаи пък твърдят, че ръководителите на полицията лъжат и са спестили истината за случилото се на Нова година в Кьолн. Те твърдят, че в онази нощ са били проверени документите на стотици, а мнозина са били задържани със сирийски документи в себе си.

В коментар на "Билд" се казва, че е трудно, а за много хора и невъзможно, спокойно да коментират събитията от Кьолн, без да се засегне политическото значение на тези инциденти.

Едните казват прекалено много неща, тъй като това пасва на техния политически мироглед, другите пък говорят прекалено малко. В същото време държавата не трябва да се влияе при търсенето на истината, коментира изданието.

Джамбазки за Кьолн: Ще е така, ако тези брадати майки с деца нахлуват в Европа

Не мога да коментирам какви са традициите при мюсюлманите. Аз пък мога. С тези две гледни точки беше повдигната темата за случаите на н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа