В Испания Рахой отива при социалистите за сформиране на правителство

3549
В Испания Рахой отива при социалистите за сформиране на правителство
Снимка: Getty Images / Guliver

Действащият испански премиер и лидер на Народната партия Мариано Рахой покани снощи водача на социалистите Педро Санчес на среща в правителствения дворец "Монклоа" в Мадрид. Срещата ще се състои по-късно днес и на нея ще се обсъжда сформирането на ново правителство на страната след парламентарните избори, произвели патова ситуация, информира БНР.

Припомняме, че Народна партия на Рахой победи на парламентарните избори в страната миналата неделя, но не успя да си спечели мнозинство. На второ, трето и четвърто място застанаха съответно Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), лявата „Подемос“ и центристката "Сиудаданос".

Ефектът "Сириза" порази и Испания, макар и не както Гърция

Народната партия на премиера на Испания Мариано Рахой има 124 места в долната камара на парламента. Резултатът е след обработка на 49,7...

За да прокара през парламента свое правителство, Народната партия се нуждае депутатите на Испанската социалистическа работническа партия да гласуват "въздържал се". Засега социалистите твърдят, че ще останат верни на предизборните си обещания и ще гласуват "против" правителство на Народната партия. Ясно е, че на срещата им днес Мариано Рахой ще се опита да убеди Педро Санчес и да издейства социалистическо "въздържал се".

Според близкия до социалистите вестник "Ел Паис" действащият премиер е подготвил и оферти към Санчес, които са значително отстъпление от досегашните позиции на Народната партия.

На социалистите може да бъде предложен постът на председател на бъдещия парламент, който обикновено е за партията с най-много депутати. Вероятно ще бъде предложено преразглеждане на много оспорвания в испанското общество член 135-и от конституцията, който заковава границите на бюджетния дефицит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа