В кои страни е легална марихуаната?

178737
В кои страни е легална марихуаната?
Снимка: Getty Images/ Guliver

Харесва ни или не, марихуаната – най-употребяваният в света наркотик, все още е нелегален в повечето страни по света, в това число и в България.

Въпреки увеличаващата се непрекъснато глобална толерантност към потребителите на този наркотик, считан от мнозина за лек, употребата на канабис все още може да вкара някого в затвора в по-голямата част от земното кълбо. Освен ако не го прави в някои от 26-те държави, в които потребителите на марихуана нямат бариера пред себе си, без значение дали потребяват наркотика поради налични здравословни проблеми или просто за удоволствие.

Чили е на път да легализира марихуаната

Чили направи стъпка напред в декриминализирането на употребата на марихуана, след като долната камара на парламента в Сантяго одобри за...

Но дори и в някои от тях все пак са налични глоби. Такава например е в Армения, където, ако сте хванати от полицията с малко количество марихуана, без намерение да продавате наркотичното вещество, подлежите само на малка административна глоба. Същото важи и за повечето щати в Австралия.

В Бангладеш пък изобщо няма закон, който да забранява или регулира употребата на марихуана, така че там също не подлежите на никаква глоба, ако бъдете хванати с коз.

В Белгия е легално притежанието под 5 грама, но е напълно забранено пушенето на марихуана на обществени места. В Швейцария е легално притежанието до 10 грама, а в Португалия – до 25 грама.

Ако бъдете хванати с марихуана с тегло до 6 грама в Русия, ще подлежите само на административно наказание, но в никакъв случай няма да бъдете арестувани. В Бразилия също няма да влезете в затвора за употреба на канабис, като там няма значение и количеството, с което сте хванат от полицията, но подлежите на глоба и на задължително лечение.

В парламента в Чили в момента тече проектозакон, според който всеки ще може да притежава до 10 грама марихуана и да отглежда по не повече от 6 растения в домашни условия. Но продажбата и разпространението ще останат забранени. Притежанието на на повече от 10 грама важи и за Еквадор – друга страна от Латинска Америка. Малките количества за лична употреба не представляват заплаха и в Мексико. В Парагвай пък е легално притежанието до 2 грама, а в Перу - до 8 грама.

Откриха 57 кг марихуана в микробус на Дунав мост II

Близо 57 кг марихуана в двоен под на микробус откриха митническите служител в района на ГКПП Дунав мост ІІ Видин – Калафат. Тов...

В Колумбия, която е известна като една от основните производителки на наркотици, притежанието под 20 грама марихуана е напълно декриминализирано.

Ако бъдете хванати с марихуана в Естония, ще подлежите само на глоба и арест, но без да бъдете съдени или вкарвани в затвор. А пък в Германия единственото наказание спрямо вас би било конфискация на забраненото вещество.

Напълно легална е употребата на марихуана за лична употреба в Северна Корея, Чехия, Италия, Ямайка, Уригвай и Испания. В САЩ употребата на канабис е легална само в четири щата – Колорадо, Аляска, Орегон и Вашингтон. Но в щатския конгрес се обмислят възможностите за федерална легализация.

В Холандия употребата на марихуана е напълно легална само в Амстердам. В останалата част от страната притежанието за лична употреба не се наказва, но полицията, ако прецени, че е необходимо (че сте склонен да разпространявате наркотика), е в правото си да го конфискува.

Използвани източници: 2014 World Drug Report; United Nations Office of Drug and Crime; DrugInfo.adf.org.au.

Марихуаната свива мозъка

Редовното пушене на марихуана свива мозъка, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ. Учени от Тексаския университе...

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа