В парижкото предградие "Сен Дени" тече антитерористична операция, има стрелба*

7202
В парижкото предградие "Сен Дени" тече антитерористична операция, има стрелба*
Снимка: Gettyimages.com

Стрелба се чу през нощта срещу сряда в северното парижко предградие Сен Дени (Saint-Denis), предаде БГНЕС.

Ранени са трима полицаи, заяви пред RMC Арно Льодюк, представител на полицията в Сен Дени.

Заподозреният за атентатите в Париж Салах Абдеслам е минал границата Германия-Австрия на 9 септември

Полицейските сили в редица европейски държави продължават издирването на един от предполагаемите атентатори от Париж - Салах Абдеслам. ...

Според информация на "Гардиън" операцията е свързана с издирване на поне двама души, свързани с атентатите от 13-ти ноември в Париж. По официални данни девети издирван се е барикадирал в жилище в квартал и оказва съпротива. До този момент за единствен оцелял от осемте терористи бе обявен Салах Абдеслам, обявен за международно издирване. Именно той е една от целите на операцията. Сътрудник на британската медия казва, че всъщност са приклещени двама или трима души, отново по непотвърдена информация има двама убити. "Гаридън" съобщава за един ранен служител на реда. Именно с барикадиралите се се води престрелка, като те са се "окопали" в апартамент в парижкото предградие. Спряно е метрото и не работи градския транспорт в района. На място са видени и линейки - две плюс пожарна кола са влезли в отцепената зона. На мястото на полицейската операция са пристигнали три военни камиона със 100 войници.

Залавянето на Абделхамид Абауд е целта на операцията, която се провежда в момента във парижкото предградие Сен Дени, съобщи Le Parisien. Предполага се, че с него е и Салах - един от тримата братя, взели участие в атаките. Абауд е заподозрян и като организатор на опита за атентат във влака Париж - Амстердам преди няколко месеца. По информация на радио RMC петима души са блокирани в апартамент в района. Главна цел на силите на реда е никой от тях да не избяга, обясни Фредерик Галоа, бивш шеф на Националната жандармерия. На следващо място е сигурността на живущите в сградата.

Le Monde съобщава за двама ликвидирани предполагаеми терористи. По информация на BMF-TV при престрелката е загинал случаен минувач, докато радио RTL съобщава за убита жена-камикадзе с пояс с взривни вещества, който не е избухнал. По информация на AFP пък жената е успяла да се самовзриви, като преди това е открила стрелба по полицаите.

Кметът на Сен Дени Дидие Паяр пък опроверга информацията за убит минувач. По думите му нито една линейка не е напуснала мястото на операцията. Двама души са задържани по време на операцията. 

Районът е с население около 100 хиляди души, там се намира и "Стад де Франс". Атакуваният апартамент е на около 2,5-3 километра от стадиона. Това става пет дни след смъртоносните атаки във френската столица, които взеха стотици животи.

Трима са арестувани в Германия за свързаност с атентатите в Париж

В германския град Алсдорф в близост до Аахен са арестувани трима души за предполагаемо съучастие в терористичните атентати в Париж мина...

Отделът за борба с тероризма на френската съдебна полиция води операцията, подпомаган от специални сили, съобщи източник близък до разследването. Престрелката се потвърждава и от друг източник. Самата операцията е започнала в 5:30 часа тази сутрин.

Местните власти предупреждават живеещите в района да не излизат от домовете си.

Междувременно, от съображения за сигурност бяха отклонени два полета на френската авиокомпания "Ер Франс" (Air France), съобщиха американски медии. Пренасочването им към други летища е станало след излитането им от САЩ.

Телевизия CNN посочи, че единият полет е пренасочен към Солт Лейк Сити в Юта, след излитане от Лос Анджелис, Калифорния. Вторият самолет е кацнал в Халифакс, Канада. Двата самолета са кацнали без проблеми.

* Информацията се актуализира

Тръмп "блести" с предложения за борба с тероризма в САЩ

Кандидат-президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага да се помисли за закриване на джамиите на американска територия, предаде БГНЕС. "Не ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com