В Русия също обмислят данък "вредни храни"

2580
В Русия също обмислят данък "вредни храни"
Снимка: Getty Images / Guliver

Руското правителство планира да разшири списъка на акцизните стоки, които съдържат палмово масло. В обсега на възможната финансова атака са и газираните напитки. То се съобщава вестник "Ведомости", който разполага с протокол от изказване на руския премиер Дмитрий Медведев, предаде БГНЕС.

Според вестника, обсъдено е въвеждането на акцизите върху цяла редица "вредни стоки". "Списъкът може да включи продукти с високо съдържание на мазнини и захари по методологията на Световната здравна организация (СЗО)", съобщил за вестника „чиновник от финансово- икономическия блок на правителството”.

Здравни експерти се загрижиха за вредните храни, но не искат забрана на цигарите

Бих казал, че по този начин трябва да се изразяваме – като премиера, за да схване българинът за какво става въпрос. Така проф. Ми...

"Възможен е и друг подход: да се наложи акциз само върху захарта и палмовото масло, което автоматично ще повиши цените на всички продукти с високо съдържание на захар и мазнини и по този ще намали потреблението им", казал източникът на вестника.

Сега в Русия акциз се налага на алкохола и някои видове продукти със съдържание на спирт. Акциз се плаща и за тютюна, автомобилното и авиационното гориво, моторните масла, леките автомобили и мощните мотоциклети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com