Владимир Чуков: Няма как властите да не знаят, че има клетка на ИД в Брюксел

3028
Владимир Чуков: Няма как властите да не знаят, че има клетка на ИД в Брюксел

"Експлозиите в Брюксел – на едно от летищата в града, и в метрстанция в града, очевидно са организиран атентат".

Това обяви във включване по телефона за „Преди обед” арабистът Владимир Чуков.

Той припомни, че преди дни е представил в предаването „Тази сутрин” кадри как бежанци в Белгия пеят химна на ИДИЛ. Според арабиста няма как белгийските власти да не знаят, че има клетка на „Ислямска държава” в Брюксел.

Когато се бръкне в детайлите, ще излязат много нелицеприятни неща, смята Чуков за терористичния атентат в Брюксел.

„При атентатите в Париж тилът беше Белгия, това беше брюкселският квартал „Моленбек” - клетката е там, а бойното поле е Франция. И да припомним това, което намекна един френски антитерорист - че очевидно става въпрос за износ на терористи във Франция (...)

И като се сложи и задържането на Абдеслам, който е един от активните участници в атентатите във Франция буквално преди броени дни - всичко това създава една обстановка, картина, която до голяма степен би могла да ни обясни защо се случва в момента в сърцето на Европа подобен тип кървави деяния. Да, Европа е хуманна, но Европа трябва да си направи баланса, че трябва да гарантира сигурността на собственото си население на първо място”, коментира още Чуков, пише bTV.

Д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, смята, че атентатът показва недостатъчни мерки за сигурност. Той обяви още, че се намираме в омагьосан кръг – атентатите, засилващи се антимигрантски настроения, хиляди блокирани на границата бежанци.

От 2-3 години предупреждавам за опасност от атентати, не могат да се вземат повече мерки, трябва профилактика, коментира експертът по антитероризъм полк. Иван Бояджиев.

Терористите не се превъзпитават, те се унищожават – във всеки смисъл на думата, уточни експертът.

Председателката на българския парламент Цецка Цачева в момента е в Брюксел. Тя е чула и видяла полицейски коли и линейки от прозореца на хотела си. Тя поддържа връзка с посланика ни в Белгия, не е получила извънредни инструкции.

Надявам се, че случващото се ще катализира борбата с тероризма, обяви евродепутатът Андрей Новков.

Евродепутатът Емил Радев каза, че вратите на Европейския парламент са затворени и не се допуска никой, но хората вътре могат да излязат, ако желаят. Радев е в сградата на парламента. Той прогнозира, че градът ще бъде блокиран за дълго време заради атентатите.

"Мерките за сигурност в Брюксел не са били подценени, тъй като Белгия беше в много висока степен на опасност от терористични атаки. Мерките, които се вземат обаче, не вършат толкова ефикасна работа срещу заплаха като съвременния тероризъм".

Владимир Чуков: Дори в Сирия да има по-траен мир, бежанците ще идват

Много ме безпокои това, че Гърция започва да съсредоточава на територията си огромен бежански поток. От другата страна е Турция, в коят...

Това коментира пред “Хоризонт“ експертът по антитероризъм Славчо Велков:

"Изводите за атентатите в Брюксел тази сутрин са за добре премерена, организирана и съгласувана терористична атака с мащабите на операция по подбрани, знакови обекти. Тя е много добре изпълнена в техническо отношение и с ужасяващ резултат. Страната, в която е съсредоточено ръководството на Европейския съюз, е парализирана. Това е удар по Европа.

Не е като във Франция. Допускам, че (атаките в Брюксел - бел.ред.) са били предварително и добре организирани и залавянето му (Салах Абдеслам, пряк участник в терористичните атаки в Париж на 13-и ноември, заловен преди дни - бел.ред.) съвпада по време, но всъщност е и сигнал като начало на тези атентати. Той даже произнесе една ключова фраза „Време беше всичко да свърши дотук“. Дори да са били планирани за друго време, това, което се случи, показва, че са направени включително като отговор и демонстрация на мощ. След тези атентати ще последват други", допълни още той.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров беше категоричен, че има недостатъчната база от източници, чрез които да се придобива изпреварваща, превантивна информация за замислите и намеренията на лица, принадлежащи към терористични структури или гравитиращи към тях.

"Резултатите от антитерористичните операции, провеждани в Брюксел, по отношение на връзките и контактите на Абдеслам и другите участници в групата, извършила атентатите във Франция, показва силна логистика, добро предварително разузнаване на обектите, които са цели на терористичните актове", посочи Киров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа