Външните министри на ЕС не се разбраха за каквото и да е за бежанците

5352
Външните министри на ЕС не се разбраха за каквото и да е за бежанците
Снимка: Gettyimages.com

Външните министри на Европейския съюз не успяха да постигнат консенсус за единна реакция на ЕС по отношение на бежанската криза. Това стана ясно след днешната среща на първите дипломати на европейските държави в Люксембург, предаде БНР.

Докато едни настояваха за задължителни квоти за бежанци, други искаха първо затягане контрола по границите и борба с трафикантите.

Бивш чешки президент, откраднал писалка, стартира петиция срещу бежанците

Бившият чешки президент Вацлав Клаус, който е отявлен евроскептик, обяви, че е инициатор на петиция срещу имиграцията и призова правите...

Пет въпроса пред ЕС поставиха министрите, без да намерят отговори за тях: как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци; как да затегнат контрола по границите; как да се разбият мрежите на трафикантите; как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти и в дългосрочен план как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са корена на проблема.

Брюксел вече се фокусира изцяло върху квотите за бежанците, а не върху проблема с нелегалните имигранти. Трябва да се говори само за бежанска криза, заяви върховния представител по външната политика Федерика Могерини, защото мнозинството идващи са сирийци, афганистанци, еритрейци и иракчани, бягащи от война. Могерини каза, че времето за решения е дошло.

Призивът на Могерини не беше посрещнат особено радушно, особено от министрите на Източна Европа. Пример за реакция е тази на словашкия външен министър Мирослав Лайчак: "Как да обсъждаме квоти, след като още има голям приток на бежанци? Първо трябва да подсилим границите си, да върнем отново на практика Шенгенските правила и тогава да говорим за квоти."

Специално за БНР българският външен министър Даниел Митов добави: "Миграционната криза не е посрещната от Eвропа както трябва и по-скоро стимулира потоци от хора. Дори и определени хора да имат нужда от помощ, от защита, Европа може да им предложи такава, но това не означава, че те ще останат завинаги в рамките на ЕС. На тези хора им се създава илюзия, че те могат да останат завинаги, а това не е така".

Бъчварова иска по-сериозни санкции за каналджийството

"Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу тр...

Напрежението бе подсилено от прехвърлянето на стотици бежанци през денонощието от Унгария към съседна Австрия. Мигрантите стават все по-агресивни, обясни унгарският външен министър Петер Сярто. "По сегашните разпоредби нямаме право насила да ги вкараме в центровете за регистрация. Те тръгнаха масово по най-важната ни магистрала и ЖП линия. Затова ги натоварихме на автобуси", обясни той

Австрийският му колега Себастиан Курц нарече Европа разграден двор и предупреди, че Старият континент трябва да се събуди.

Центрове за регистрация да са на първа линия, дори извън територията на ЕС като например в Турция, поиска люксембургският първи дипломат Жан Аселборн. Трябва да знаем кой точно чука на вратата ни, откъде идват тези хора и какво е положението им, беше мотивът му.

Люксембург ще организира в началото на октомври извънредно съвместно заседание на вътрешни и външни министри по темата. На този фон министър Даниел Митов започва да гледа със скептицизъм на шансовете на България за приемане в Шенген след месец: "Трябва да бъдем много внимателни и скептични към говоренето по тази тема. Не трябва да преекспонираме този въпрос и да създаваме излишни очаквания, които, разбира се, могат и да не се сбъднат".

Финландският премиер предложи дома си на бежанците, в Барселона също ги подкрепят

Финландският премиер Юха Сипиля предложи личния си дом като жилище за бежанци. Той го стори с думите, че и без това сега къщата му сега...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа