Залавянето на Абдеслам можело да активира други терористи

2939
Залавянето на Абдеслам можело да активира други терористи
Снимка: Gettyimages.com

Вътрешният министър на Белгия Ян Ямбон предупреди в понеделник, 21 март, че залавянето на един терорист може да активира друг. Той каза това след ареста на заподозрения, че е единствен оцелял нападател от атаките в Париж от ноември миналата година Салах Абдеслам, информира Politico.eu.

В петък миналата седмица Абдеслам беше заловен от полицията в Брюксел, където се е укривал четири месеца след атентатите във френската столица.

Абдеслам призна, че е планирал нови атентати от белгийската столица

Заловеният в Брюксел участник в парижките атентати Салах Абдеслам е планирал нови терористични актове от белгийската столица. Това е пр...

Ямбон заяви пред телевизия RTL, че нивото на тревога от терористична заплаха в Белгия остава на три (второто най-високо), тъй като евентуално заплаха е все още "възможна и предстояща".

"Ясно е, че арестът на Абдеслам е крачка напред в борбата срещу тероризма. Но ние не можем да кажем, че проблемът е решен. Мрежа на ИД е все още активна в Европа, във Франция и в Белгия“, заяви Ямбон.

Той добави, че базира изказването си на събитията във Вервие в източната част на Белгия през януари 2015 г., когато полицията обискира къщи в опит за разкриване на терористична клетка след атентата в редакцията на сатиричното списание Charlie Hebdo в Париж.

Междувременно адвокатът на Абдеслам Свен Мару заяви пред белгийското Радио 1, че неговият клиент ще бъде екстрадирам във Франция. "Нека бъда ясен. Няма никаква причина да се подозира, че той няма да бъде прехвърлен във Франция. Информацията, които той има, е изключително важна за разследването“, заяви адвокатът му. По думите на зашитника остава съдът да реши кога да стане това.

Салах Абдеслам е изведен от болница в Брюксел

Ключовият нападател от Парижкия петък 13-ти Салах Абдеслам и негов съучастник напуснаха в събота болницата, в която бяха приети за оказ...

Заподозреният в организирането на парижките атентати се намира в подземна килия в затвора на град Брюге.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com