Заради бежанците ЕС дава на Турция 3 млрд. евро и безвизов режим

12029
Заради бежанците ЕС дава на Турция 3 млрд. евро и безвизов режим
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия отпуска 3 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ за бежанците в Турция, а от октомври 2016 г. турските граждани ще пътуват без визи в ЕС, предаде БГНЕС.

Това ще бъде решено на започващата днес среща на лидерите на ЕС и Турция в Брюксел, Анкара е предизвестена за условията по сделката.

Безвъзмездната помощ от 3 млрд. евро за бежанците от Сирия и Ирак е само първоначална, на по-късен етап и при необходимост тя ще бъде увеличена. Близо 8 млрд. долара е похарчила Турция за издръжката на над 2 млн. бежанци в рамките 4 години, сочат официалните доклади на Анкара.

През декември се очаква да бъдат оповестени въпросите, по които ще се работи в първите четири месеца на 2016 година и ако не възникнат допълнителни или нерешими проблеми, безвизовия режим за турските граждани вероятно ще бъде въведен през октомври 2016 година.

Турция ще може да участва в лидерските срещи веднъж годишно, очаква се до края на годината да бъде отворена една глава от преговорите за присъединителния процес, а през първите три месеца на 2016 г. ще се отворят и други глави.

Щедростта на Европа и благосклонното отношение към турската претенция за членство в ЕС обаче изискват властите да затегнат границите си и да не допускат нелегален трафик на мигранти.

Мигранти връхлетяха с камъни върху македонските гранични полицаи, раниха 18 (Видео)

18 македонски гранични полицаи бяха ранени, трима от които са с тежки наранявания по главата, след като няколко стотин нелегални мигр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com