ЕК отделя нови 1,7 млрд. евро за справяне с бежанската криза

3117
ЕК отделя нови 1,7 млрд. евро за справяне с бежанската криза
Снимка: Getty Images

Европейската комисия (ЕК) одобри голям пакет от оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа, съобщиха от ЕК. Комисията отдели нови 1,7 млрд. евро за подпомагане на страните членки, които са най-засегнати от бежанската криза, както и за увеличаване на хуманитарната помощ и за работа в подкрепа на сирийските бежанци в страните от Близкия изток, в които са намерили убежище, предаде bTV. 

Днес ЕК направи кратко резюме какво е направено и какво предстои да бъде направено по бежанския въпрос преди днешния Европейски съвет, на който лидерите на страните-членки на ЕС окончателно трябва да приемат т.нар. квотен механизъм за релокация на 120 000 бежанци. 

ЕК представи краткосрочните приоритети за борба с бежанския проблем

Преди днешния Европейски съвет, на който лидерите на страните-членки на ЕС окончателно трябва да приемат т.нар. квотен механизъм за рел...

"Настоящата криза изисква пълна мобилизация на всички финансови ресурси. За много кратко време прегледахме всяко евро в бюджета, за да намерим средства, които да пренасочим към справяне със ситуацията. Днес отделяме допълнителни 1,7 млрд евро, с които общото финансиране достига 9,2 млрд. евро – над два пъти повече, отколкото в началото на годината", коментира зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, чийто ресор е "Бюджет и човешки ресурси". 

От тези 9,2 млрд. евро 4,5 млрд. евро бяха планирани за миграционни въпроси в бюджета първоначално, включително за операции по спасяване на бежанци в Средиземно море, настаняване, преместване, установяване, хуманитарни помощи и др. Същевременно от общата сума 1,2 млрд. евро са за нови мерки бяха обявени през май и септември; 1,8 млрд. евро са за специален фонд за подпомагане на Африка бяха обявени през септември, а 1,7 млрд. евро са предложени днес, припонят от ЕК.

Същевременно Комисията ще отпусне 700 милиона евро на Македония за решаване на проблема с бежанците, заяви Жан-Клод Юнкер в навечерието на извънредната среща на върха на ЕС относно миграцията, предаде ТАСС.

Той обяви, че ЕК дава 1 млрд. евро и на Турция. „Европейската комисия ще проучи всички възможности за предоставяне на допълнителни средства за уреждане на кризата в областта на миграцията, включително в страните от нашия регион. По-специално ще отпусне 1 милиард евро за Турция и 700 милиона евро на Македония”, заяви Юнкер.

3 наказателни процедури срещу България открива ЕК заради мигрантите

ЕК открива 40 наказателни процедури срещу държави-членки на ЕС заради това, че не са приложили съответното общностно законодателство, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа