ЕС одобри военни действия срещу трафикантите на хора

4694
ЕС одобри военни действия срещу трафикантите на хора
Снимка: Getty Images/Guliver

Страните членки в Европейския съюз одобриха използването на военни действия в Средиземно море срещу трафикантите на хора, предаде AFP.

Тези военни действия ще включват изземване и унищожаване на плавателни съдове, намиращи се извън Либия.

Митов: Трафикът на хора е ужасяващ феномен и трябва да се борим с него

Когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на це...

ЕС стартира през юли първата си разузнавателна фаза на операцията срещу трафиканти EU NAVFOR Med. Сега се разрешава спиразнето и ако е необходимо унищожаването на лодки, които превозват хиляди бежанци, рискуващи живота си, за да стигнат до Европа.

Днес в Брюксел има извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС. На него ще се направи и нов опит да се приемат задължителни квоти за разпределение на 160 хиляди от бежанците в Гърция, Италия и Унгария. На срещата в Брюксел този следобед България ще бъде представена от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Основният спор между министрите е коя държава колко души да приеме от хилядите вече навлезли през границите на ЕС. Европейската комисия (ЕК) предлага Гърция, Италия и Унгария да изпратят в останалите 22 членки от Съюза общо 160 хиляди сирийци, еритрейци и иракчани. За първи път се иска столиците да се откажат от суверенното си право на отказ и приемът да става на задължителен принцип.

"Когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС", коментира днес министърът на външните работи Даниел Митов пред журналист. "България отдавна е направила това – ние не само контролираме границите си, а имаме и добре изградена система за регистрация и координация с всички останали държави членки”, каза той.

Назначиха министър за бежанците във Великобритания

Великобритания назначи нов министър, който ще се занимава с 20 000 сирийски бежанци, които страната се съгласи да приюти от лагери. Кр...

Същевременно Франция и Германия възнамеряват да настояват за спешната необходимост от създаване на центрове за контрол и регистрация на имигранти по европейските граници. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

"Настояваме да бъдат предприети стъпки за наблюдение на границите на ЕС. По-конкретно, това означава създаване на центрове за регистрация на имигрантите в Гърция, Италия и Унгария. Това ще ни позволи да избегнем ситуация като настоящата”, заяви Оланд, като подчерта необходимостта от спешни действия. По думите му ЕС трябва да подходи с необходимата бдителност към това, което се случва”. Той добави, че за да се гарантира свободата на движение е необходимо националните граници да се спазват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа