Хърватия затвори 7 от 8-те ГКПП със Сърбия

14277
Хърватия затвори 7 от 8-те ГКПП със Сърбия

Поради огромния бежански поток - над 11 0000 души за по-малко от 24 часа, Хърватия напълно затвори движението през седем контролно-пропускателни пунктове на границата със Сърбия, съобщи хърватското МВР.

Общо осем ГКПП има на магистралите между двете страни. Най-големият ГКПП "Баяково - Батровци" на главната магистрала между Хърватия и Сърбия все още е отворен.

Хърватия към бежанците: Не идвайте повече при нас. Този път не води към Европа

Хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остойич призова мигрантите да спрат да влизат в страната. "Не идвайте пов...

Мярката е временна и е насочена към ограничаване на притока на мигранти, пристигащи в страната от сръбска територия. За по-малко от един ден в Хърватия, според официалните данни, са влезли 11 000 души, което създава проблеми с техния контрол, настаняване и транспортиране до транзитни центрове, или границите на съседни страни. Хърватските медии съобщават за хаотичното положение на границата и за агресия от страна на мигрантите, които вчера след обяд успяха да пробият и един полицейски кордон.

В същото време от съседна Словения дойде новината за затваряне на границата с Хърватия за бежанците.

Всички мигранти, които успеят да преминат на словенска територия нелегално ще бъдат връщани обратно в съседна Хърватия.

Това предупреждение официално бе отправено от словенското министерство на вътрешните работи. От там уточниха, че това ще става на базата на споразумението за реадмисия.

Само 18 сирийски бежанци пристигнаха в Словакия от Австрия

Само 18 бежанци от договорените 500 сирийски граждани пристигнаха в Словакия в рамките на сделката за временно настаняване на бежанци н...

Външното министерство в Любляна също предупреди, че "неконтролираното преминаване на границата ще бъде нарушение на европейското законодателство". Словенският премиер Миро Церар от своя страна подчерта, че "Словения ще изпълнява своите задължения по Шенген и ще охранява границата с Хърватия".

Словенската полиция късно снощи спря влак с 200 бежанци на гара Добова, на границата с Хърватия. „Влак, в който са пътували 200 - 250 души, е бил спрян“, заяви представителят на словенската полиция Весна Дроле. Задържаните мигранти ще бъдат върнати в Хърватия в най-скоро време.

По данни на полицията, това е най-голямата група към Словения от началото на миграционната криза в Европа. Словенската телевизия N1 съобщи, че няколко стотин мигранти са се опитали да преминат на територията на страната през Граничния пункт Брегана-Словенско село, но не са били допуснати.

Министърът на труда на Сърбия Александър Вулин каза, че в случай на закриване на хърватските ГКПП, Белград ще "потърси защита на своите икономически и всякакви други интереси в международните съдилища."

ООН: Действията на Унгария спрямо бежанците са "ксенофобски и антимюсюлмански"

Действията на Унгария спрямо бежанците, които пристигат на границата й в търсене на убежище в ЕС, са "ксенофобски и антимюсюлмански" ка...

Всички бежанци, които пристигат на хърватската граница се транспортират организирано с автобуси от сръбските власти от южната част на страната -от приемния център в Прешево, недалеч от македонската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com