"Ислямска държава" окървави Париж (Обзор към 17.00 ч.)

7073
"Ислямска държава" окървави Париж (Обзор към 17.00 ч.)
Снимка: Gettyimages.com

Терористичната групировка „Ислямска държава” удари в сърцето Франция на 13 ноември – петък с 6 атаки в Париж. При безпрецедентните атентати загинаха 128 души, над 200 са ранени, 80 са в критично състояние. 8 от атентаторите са мъртви - 7 са се самовзривили, а един е убит. Броят на жертвите по неофициална информация може да достигне 150.

Всичко започна на „Стад дьо Франс” снощи, където се играеше контролен футболен мач между отборите на Франция и Германия, на стадиона присъстваше и френският президент Франсоа Оланд.

По време на срещата изведнъж се чуха две силни експлозии, които избухнаха при входа на сектор J. Френският президент беше бързо изведен от стадиона, а мачът се доигра, след което навън бяха изведени и другите хора от стадиона. Силите на реда съобщиха, че при взривовете са загинали 4 души, има и няколко ранени. Почти едновременно с взривовете на стадиона започна и стрелба в различни райони в центъра на Париж.

На 6 различни места терористи откриха стрелба с автоматично оръжие. Сред атакуваните места са следните ресторанти и барове - La Belle équipe, Le Carillon, Le Petit Cambodge, пицарията La Casa Nostra. Терористите атакуваха и парижката концертна зала "Батаклан" и стреляха в публиката, крещейки възхвали за аллах. Те са влезли в залата през главния вход в разгара на концерта, който се е провеждал там и са открили огън срещу хората. Всички са се хвърлили на пода, за да избегнат куршумите.

Повечето от хората са успели да избягат, но около 100 бяха взети за заложници. Според оцелели нападателите са крещели, че отмъщават заради Сирия. Около полунощ сградата бе обсадена от специални подразделения за борба с тероризма, които след 30 минути освободиха заложниците. На място пристигна и кметът на Париж Ан Идалго. Стрелба е имало в близост до камбоджански ресторант до Площада на Републиката, както и по няколко улици между него и Площада на Бастилията.

Френският президент Франсоа Оланд свика извънреден Съвет по отбрана в Елисейския дворец и заяви, че терористичните атентати, които бяха извършени снощи, са подготвен отвън „акт на война“. „Терористичните атентати в Париж и край стадиона „Стад дьо Франс“ са акт на война. И пред лицето на войната страната трябва да вземе подобаващото решение“, каза той. Както подчерта Оланд, „този акт на война беше извършен от терористичната армия – организацията „Ислямска държава“ - против Франция“.

„Този акт на война беше подготвен, организиран и планиран отвън с участието на вътрешни съучастници, които трябва да бъдат арестувани“, посочи президентът. Франция ще задейства всичките си разрешени от закона сили срещу “Ислямска държава” както в страната, така и в чужбина, заяви стопанинът на Елисейския дворец. “Франция, която стана жертва на страхливо, срамно и жестоко нападение ще бъде непреклонна по отношение на варварите от Ислямска държава. Ние ще действаме с всички средства в рамките на закона“, категоричен е Оланд.

От Париж за Аctualno: Оланд пропуска сбирката на Г20 заради атентатите

Президентът на Франция Франсоа Оланд ще пропусне сбирката на Г20 в Анталия заради извънредната ситуация в Париж, предава нашия човек от...

Той подчерта, че действията срещу ислямистите ще се водят „на всички бойни полета – както вътрешни, така и външни“. Тези действия, добави Оланд, ще бъдат съгласувани със съюзниците, които сега също са изложени на тази заплаха. Френският парламент ще се събере на извънредно заседание в понеделник, 16 ноември, съобщи Оланд. “Издадох декрет за обявяването на 3-дневен национален траур“, каза Оланд.

Той подчерта, че терористичните атентати, отнели живота на най-малко 128 души, са „истинско варварство“. „Семействата са потопени в скръб, страната изпитва болка“, отбеляза президентът.

Президентът Оланд обяви тази нощ извънредно положение на цялата територия на Франция и въвеждане на граничен контрол, което ще позволи да се ограничи движението на хора, ще осигури охрана на обектите и др. мероприятия с цел осигуряване на безопасност и предотвратяване на нови атаки.

Установена е самоличността на двама от осемте терористи, извършили кървавите атентати в Париж, съобщи по-рано днес радиостанция „Европа -1“. Единият от тях е френски граждани, а другият е имал сирийско гражданство. По-рано бе съобщено, че на мястото на единия от взривовете край стадиона „Стад дьо Франс“ е открит сирийски паспорт, за който се предполага, че принадлежи на един от терористите самоубийци. Те са се взривили с помощта на шахидски пояси, за да затруднят тяхното разпознаване.

Минути преди 11 часа местно време (12.00 часа българско), районът по десния бряг на река Сена във френската столица бе необичайно пуст. Обикновено покрай Лувара и Градините на Тюйлери има много хора, които правят джогинг, но не и тази сутрин.

Рейтингът на Оланд скочи след атентатите

Доскоро френският президент Франсоа Оланд бе познат като най-нехаресвания държавен глава в новата история на страната. След ислямисткит...

Час преди обяд улиците започнаха лека-полека да се запълват с хора, но лицата им бяха угрижени. Навсякъде има засилено полицейско присъствие. Местните определено са стреснати, предават специалните пратеници на БГНЕС в Париж Гергана Костадинова и Пламен Йотински.

БГНЕС разговаря кратко с шофьора на такси Жан Пиер. Мъжът разказа, че станал за работа както обикновено в 04.00 часа, но когато погледнал телефона си, видял, че всички канали - SMS-и, MMS-и Twitter са запълнени.

"Тогава пуснах телевизора и разбрах за ужаса. Олеле, олеле, лошо е това, което стана! Ние определено сме късогледи и не виждаме много от нещата такива, каквито са. Скоро ни предстоят избори и предполагам, че поради това, което се случи, десницата ще получи бонус", коментира таксиметровият шофьор. Когато го питаме за мнението му за зверските нападения от отминала нощ, той показа среден пръст.

Мирко - италиански турист, когото срещаме на парижка улица заедно със съпругата му. Двамата са станали свидетели на атентатите. "Бяхме в хотела (и ни сочи хотел "Мери"), вечеряхме си най-спокойно, когато чухме експлозия. Беше като на война! Какво друго да ви кажа, съжалявам, че се случи това нещо, ние дойдохме само за уикенда и утре си тръгваме. Надявам се да няма повече такива инциденти".

На фона на безпрецедентните атентати в Париж и на разногласията относно съдбата на президента Башар Асад във Виена започна международно съвещание за Сирия с участието на САЩ и Русия. То ще се опита да се намери мирно решение на сирийския конфликт.

Цачева и Миков също осъдиха атентатите в Париж

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователни адреси до председателите на Сената и на Националното събрание...

Солидарност с народа на Франция изрази генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. „От името на ЮНЕСКО и от свое собствено име искам лично да изразя своите дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и на целия френски народ“, заяви Бокова. Тя смята, че това „варварско престъпление“ засяга всички нас. „Това е нападение срещу цялото човечество. ЮНЕСКО ще направи всичко възможност, за да подкрепи Франция в това тежко изпитание“, заяви Бокова.

Бившият френски президент Никола Саркози подчерта, че Франция трябва да започне тотална война срещу терористите. "Терористите обявиха война на Франция. Ние не трябва да отстъпваме. Франция трябва да тръгне срещу терористите. Тази война трябва да бъде тотална", добави Саркози.

Британският премиер Дейвид Камерън направи изявление на Даунинг стрийт, в което се казва, че заплахата от т. нар. Ислямска държава се изостря и става все по-активна. "Ние във Великобритания сме изправени пред същата заплаха. Ще удвоим усилията си са изтрием отровната екстремистка идеология.“

В светлината на терористичните атаки в Париж от тази нощ Лондон ще преразгледа плановете си за борба с тероризма и ще се опита да събере колкото се може повече информация за случилото се във френската столица.

Френската политика в Близкия изток допринесе за разпространението на тероризма, заяви сирийският президент Башар Асад по повод атентатите снощи в Париж, които отнеха живота на 128 души. „Погрешната политика, водена от западните страни и по-специално от Франция в района, помогна за разпространението на тероризма“ – цитира сирийската агенция САНА думите на Асад.

Саудитска Арабия осъжда атентатите в Париж

Саудитският министър на външните работи Абдел ал Джубеир осъди атентатите, при които в Париж загинаха най-малко 120 души, и ги определи...

У нас рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика Оперативния щаб по сигурността след атаките във Франция. Оперативният щаб се ръководи от Борисов, в него участваха вътрешният министър Румяна Бъчварова, министрите на отбраната и на външните работи – Николай Ненчев и Даниел Митов, на транспорта, на здравеопазването, както и ръководителите на ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване”.

След заседанието Бъчварова заяви, че се повишава нивото на сигурност на всички обекти, засилва се нивото на контролна по външните граници, засилва се полицейското присъствие на територията на цялата страна. Бъчварова обяви и че специално се отделя внимание на обезпечаването на сигурността на масовите мероприятия.

Всички, които имат пътуване към Франция, да преосмислят необходимостта от това пътуване. Щабът следи внимателно обстановката и е в непрекъсната връзка с партньорските служби, заяви още Бъчварова. Тя подчерта, че границите ни няма да бъдат затваряни.

Това е новият 11 септември за Европа и бързо трябва да си преосмисляме политиките и взаимодействието не само между службите, но политиките по интеграция и работа с тези рискови групи. Защото тези гета на „толерантност”, ще видите какъв ще е профилът на терористите.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Оперативния щаб по сигурността. Мисля, че Европа след удара в сърцето й от днес, няма човек, който да не е разтревожен или президент, който да каже на народа си: няма страшно, всичко е спокойно, защото тези актове бяха малко по-различни отколкото другите – на футболен мач, на концерт, на бар, в ресторант, добави Борисов. На практика всяка сладкарница, всяко училище, всеки ресторант е пряко уязвим, отбеляза той.

Началото на джихадисткия тероризъм

Ислямисткият тероризъм е в самото си начало, смята испанският прокурор Хавиер Сарагоса, специалист по джихадизма, който се опасява от ...

Междувременно стана ясно, че има загинал български гражданин по време на кървавите атентати в Париж.

Става въпрос за Себастиян Проази. Той е на 37 години, умрял е при атентат в едно от кафенетата. Себастиян е работил до преди две години в Европейската комисия.

Майката на жертвата е българка, а покойният вече Проази има двойно гражданство. Себастиан е кум на българската юристка Ани Величкова - Дафова, която от години работи в Париж.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа