Над 120 убити при терора в Париж, "Ислямска държава" пое отговорност (ОБЗОР към 08.00 ч.)

12028
Над 120 убити при терора в Париж, "Ислямска държава" пое отговорност (ОБЗОР към 08.00 ч.)

Най-малко 120 души загинаха при терористични атаки във френската столица Париж тази нощ. 8 от атентаторите са убити, като 7 от тях се самовзривиха, информира БГНЕС.

Снощи на 6 различни места в Париж терористи откриха стрелба с автоматично оръжие. Сред атакуваните места са следните ресторанти и барове - La Belle équipe, Le Carillon, Le Petit Cambodge, пицарията La Casa Nostra. Терористите атакуваха и парижката концертна зала "Батаклан" и стреляха в тълпата хора, крещейки възхвали за Аллах, съобщи очевидец, който успял да избяга от сградата. Те са влезли в залата през главния вход в разгара на концерта, който се е провеждал там и са открили огън срещу хората.

Ангела Меркел шокирана от атаката срещу Париж

Канцлерът на Германия Ангела Меркел беше поредният световен лидер, който предложи своята помощ на Франция, след като в петък вечер поне...

Всички са се хвърлили на пода, за да избегнат куршумите. Повечето от хората са успели да избягат, но около 100 бяха взети за заложници. Според оцелели нападателите са крещели, че отмъщават заради Сирия. Около полунощ сградата бе обсадена от специални подразделения за борба с тероризма, които след 30 минути освободиха заложниците. На място пристигна и кметът на Париж Ан Идалго. Стрелба е имало в близост до камбоджански ресторант до Площада на Републиката, както и по няколко улици между него и Площада на Бастилията.

Силите на реда съобщиха и за жертви от експлозии, по всяка вероятност причинени от гранати, на стадиона край Париж "Стад дьо Франс", където се играеше приятелски мач между Франция и Германия. Информацията бе потвърдена и от председателя на Федерацията по футбол на Франция Ноел льо Грат. Експлозиите са избухнали при входа на сектор J и са убили трима души.

Има и няколко ранени, се уточнява в съобщението. Според последни информации едната експлозия е била причинена от терорист камикадзе. Сред публиката е бил и президентът на Франция Франсоа Оланд, който спешно бе изведен от стадиона. Той събра кабинета на извънредно заседание в сградата на френското министерство на вътрешните работи.

Франсоа Оланд обяви извънредно положение на цялата територия на Франция, а границите се затварят заради "безпрецедентните терористични атаки в Париж. Той поиска подкрепления от армията за справяне със ситуацията. Управлението на полицията в Париж пусна съобщение в Twitter, в което се препоръчва на хората в парижкия регион да избягват да излизат от домовете си, освен при крайна необходимост.

В препоръката се казва да бъдат прекратени всякакви мероприятия, които се провеждат в момента навън. Кметството на Париж също предупреди гражданите да останат по домовете си. Собствениците на заведения са предупредени да проверяват внимателно влизащите и да не допускат подозрителни лица.

Facebook активира "Safety Check" след атаките в Париж

Най-голямата социална мрежа в световен мащаб - Facebook, активира приложението "Safety Check", с което всеки потребител на мрежата може...

Великобритания е готова да окаже помощ на Франция във връзка със стрелбата и взривовете в Париж, заяви премиерът на страната Дейвид Камерън.

"Шокиран съм от събитията тази вечер в Париж, написа премиерът на своята страница в Twitter. Нашите мисли и молитвите ни са с френския народ. Ще направим всичко възможно, за да помогнем", каза той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е дълбоко шокирана от "очевидно терористичните атаки", които убиха десетки в Париж, се казва в комюнике на нейния пресцентър. Тя изрази дълбокото си съчувствие към жертвите, техните близки и всички парижани.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази дълбоко съчувствие във връзка със "серията чудовищни терористични атентати в Париж". В Русия решително осъждат тези безчовечни убийства и са готови да предложат всякаква помощ при разследването на тези терористични престъпления, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Американският президент Барак Обама осъди насилието в Париж и го нарече "атака срещу цялото човечество". Той издигна лозунгите за свобода, равенство и братство и заяви, че те няма да бъдат разрушени и че се споделят не само от френския народ, но и от американския. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун остро осъди атентатите и настоя терористите незабавно да освободят заложниците, взети в зала "Батаклан".

Смразяващ разказ на една българка в Париж

Човекът на Actualno.com в Париж Лазарина Огнянова се опита да пресъздаде събитията, случили се през миналата вечер на терор в Париж. "У...

Президентът на Франция отмени своето пътуване в Турция за участие в срещата на върха на Г-20. Той ще бъде представляван там от двама свои министри.

Екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за терористичните атаки в Париж, съобщи италианският информационен тв канал Sky Tg24.

"Това е вендета за Сирия. Това е 11-ти септември за Франция", цитира каналът изявление на ИД.

Терористичните атаки снощи в Париж са били добре координирани, което говори за високо ниво на подготовка на техните организатори и изпълнители. Такова мнение изказа ръководителят на отдела за международни изследвания на британския кралски институт на обединените родове войски /RUSI/ Рафаело Пантучи. "Даже и на начален стадий това изглежда като координирана, сериозна атака по множество цели", цитира думите му вестник Finnacial Times.

Всичко това прилича най-малкото на по-мащабна версия на нападението на "Шарли ебдо". През януари бе извършено нападение над редакциата на сатиричния ежеседмичник "Шарли ебдо", при което бяха разстреляни 12 сътрудници на изданието, а други 11 бяха ранени. По думите на анализатора парижките атентати ще станат едни от най-крупните в Европа от 11 септември 2001 година насам. Той припомня само атентатите в Мадрид през март 2004 година, когато бяха убити 191 човека. По данни на столичната прокуратура при атентатите в Париж снощи бяха убити около 120 души.

Терорът в Париж - къде удариха атентаторите?

В ранните часове на 14-и ноември жертвите на терористичните актове в Париж продължават да се увеличават, а вече станаха ясни точките, в...

Дали има на свобода съучастници ще бъде установено при разследването, каза прокурорът на Париж Франсоа Моленс.

Според властите е имало най-малко седем терористи, четирима от които - в концертната зала "Батаклан" и поне трима при "Стад дьо Пари". Единият от терористите при стадиона е бил камикадзе и се е самовзривил.

Полицейски източници твърдят, че при щурма на зала "Батаклан" от специални подразделения на полицията трима от нападателите са се самовзривили, а четвъртият, който имал колан с експлозиви, не успял да го активира и бил застрелян от полицията.

Министърът на външните работи на България Даниел Митов направи изявление във връзка с атентатите в Париж.

"Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани. Изказваме искрените си съболезнования към близките на жертвите и категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент".

Терорът в Париж - най-жестоката терористична атака след 11-и септември?

Терористичните атаки в Париж могат да влязат в историята като най-тежките върху "Запада" след 11-и септември, 2001 година, когато хиляд...

Социалната мрежа Facebook активира след атентатите в Париж нов инструмент, позволяващ на потребителите да успокоят своите близки, че са в безопасност.

Новият инструмент информиращ за "липса на опасност", позволява на потребителите на Facebook, които са се намирали в засегнат район, да съобщят, че са в безопасност, изпращайки съобщение до техните контакти в социалната мрежа.

Този инструмент е на базата на система, разработена след голямото земетресение и цунами в Япония през 2011 г. и по-рано вече е бил активиран при различни природни бедствия.

Екипът на Actualno.com изразява дълбоки съболезнования към близките на жертвите от атентатите в Париж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com